Donar Groningen (met zand tussen de raderen) wint moeizaam van laagvlieger Den Haag.

GRONINGEN Een winnend team heeft een killersmentaliteit. Zoiets moet volgens basketbalcoach Ivan Rudez in het DNA van een ploeg met kampioensaspiraties gaan zitten. De vraag is of deze drager van eigenschappen bij zijn ploeg wel aan te passen is.

Donar heeft zand tussen de raderen

Dat moeten de fans zich hebben afgevraagd bij het zien van de wedstrijd van Donar tegen The Hague Royals. Deze eerstejaars in de Dutch Basketball League zijn bij lange na niet van dezelfde kwaliteit als de goed betaalde fullprofs van de Groningse ploeg. De verwachting is dan dat de Koninklijken wel even flink onder de voet gelopen zullen worden. Daar blijkt na enkele minuten spelen weinig van. Net als tegen Den Helder Suns en Apollo Amsterdam lijkt er weer flink zand in de motor van Donar te zijn gestrooid.

Den Haag verdedigt vol energie

De tactiek die de Haagse coach Bert Samson uit de hoed tovert is simpel. Strak verdedigen en dat met een zonedekking. Zo worden de gasten tot schoten van ver gedwongen. Die moeten dan goed op schot zijn om succes te behalen. En laat Donar daar nu juist wederom moeite mee te hebben. Gelukkig dat de beul Juwann James het wel lukt om onder de Haagse ring te komen om een paar keer van dichtbij te scoren. Kwalijker is echter dat de Hagenaars meer energie op de vloer van de Sportcampus Zuiderpark lijken te leggen. Coach Rudez gaat daarom als een razende tekeer, heft soms zijn handen ten hemel en wisselt flink door als opdrachten niet worden uitgevoerd. Na het eerste kwart leiden de Royals zelfs met 19-15.

De concurrentie helpt Donar

Er moet in het vervolg harder gestreden worden en dat lukt. Daar staat dan weer tegenover dat Den Haag de bal te vaak weet te stelen. Het is het gevolg van een matige concentratie, iets dat ook blijkt bij het afwerken: te vaak belandt een schot of een simpele inlegger op de voorkant van de ring. Via 25-29 en 37-54 weten de profs uit Groningen te winnen met 53-67. Een mager resultaat dat meer glans krijgt door de andere resultaten in de DBL. Zo wint Z&Z Feyenoord van directe concurrent Landstede Hammers en Heroes Den Bosch van ZZ Leiden. Met deze resultaten bevindt Donar zich nu op de gedeelde eerste plaats op de ranglijst.

Zaterdag komt Feyenoord op bezoek in MartiniPlaza.

Jan Weeber