Donar Groningen loopt zich stuk op defensie Feyenoord Rotterdam en verliest met 67-85

GRONINGEN Toon Van Helfteren, de inmiddels zeventig jarige basketbalcoach, staat bekend om de harde defensie die hij zijn ploegen laat spelen.

Nu zijn er diverse methoden om de aanval van de tegenstander te ontregelen, maar tegen Donar kan de oefenmeester het nadenken beperken tot slechts één mogelijkheid: de zoneverdediging.

Donar zoekt naar de vorm

Donar moet het op zaterdagavond opnemen tegen Z&Z Feyenoord Basketball Rotterdam in MartiniPlaza. Hoe mooi de hal er ook uitziet, het blijft sfeerloos zonder cheergirls en vooral het hondstrouwe publiek. De Groningers staan op een gedeelde eerste plek in de Dutch Basketball League, maar acteert keer op keer stroef.

De oorzaak is in aanvallend opzicht steeds dezelfde: om de zoneverdediging van de tegenstander te slechten moet Donar als ploeg in vorm zijn. Laat dat nu het euvel zijn. De passing game stokt keer op keer en ook de schotpercentages blijven schrikbarend laag. Daardoor kunnen opponenten in feite rustig afwachten tot het schot genomen wordt, om vervolgens de misgeschoten ballen af te vangen.

De langste man heerst onder de ring

Bij Feyenoord speelt Jeroen van der List. Met zijn 2.11 meter is hij de langste man op het veld. Donar zou daar haar center Thomas Koenis tegenover kunnen zetten, maar die is nog steeds geblesseerd. Coach Ivan Rudez hoopt daarom dat Willem Brandwijk en Juwann James hem kunnen vervangen. Het moet gezegd dat de jonge Brandwijk een voldoende haalt. James, een forward die speelt als een center, kan met zijn gespierde lijf ruimte onder de ring scheppen, en scoort graag van dichtbij de basket. Verdedigend moet hij echter geregeld toezien hoe langere spelers, zoals in dit geval Jeroen Van Der List, boven hem uit torenen zodat zij eenvoudig kunnen scoren.

Rotterdamse blessures

Coach Van Helfteren schrikt in het eerste kwart als zijn sterspeler Van Der List ter aarde stort. Een kniekwetsuur lijkt ernstig. Zijn vervanger Juan Davis staat echter op en speelt vervolgens een puike wedstrijd. Hij scoort twintig punten, net als de vroegere speler van Aris Leeuwarden, Arunas Mikalauskas. Drie minder dan wedstrijdtopscorer, en eveneens Rotterdammer, Coen Stolk. Gelukkig voor de gasten komt Van Der List na de rust toch weer het veld in, wat niet geldt voor de eveneens in de wedstrijd geblesseerd geraakte Mack Bruining.

Donar zoekt, maar vindt niet

Dat Donar ver van een goede vorm verwijderd is blijkt overigens niet alleen uit het lage schotpercentage van achtendertig procent, maar ook uit de losse ballen die maar steeds in Rotterdamse handen vallen, de risicovolle passes naar teamgenoten en dat de Groningers de strijd om de rebounds van Feyenoord verliezen.

Het brengt coach Rudez, net als in voorgaande wedstrijden, tot razernij. Opzichtig heeft hij het aan de stok met Henri Caruso en Jarred Ogungbemi-Jackson. Na een uitbrander mag Caruso de bank warm houden, Jackson krijgt wel weer speeltijd. Ver van goede vorm verwijderd is ook Damjan Rudez. Van een speler met ruime ervaring in de NBA mag veel meer worden verwacht. Vooral aanvallend blijft het Groningse team naar opties zoeken om de zonedekking van Rotterdam open te breken. Een zoektocht met slechts af en toe resultaat. En toch moet dat het juiste antwoord zijn: immers vlak bij de ring liggen de schotpercentages hoog.

Werk aan de winkel

Dat Donar niet weg kan lopen bij Feyenoord is de voorbode van een teleurstellend resultaat. Steeds weer staat er een gelijke stand op de borden. Bij de start van het laatste kwart is het uiteraard Jeroen Van Der List die 56-56 laat aantekenen, gevolgd door 62-62. Maar dan loopt Feyenoord weg bij de gastheren. Het mag geen verrassing heten dat het Van Der List en Stolk zijn die Donar de das omdoen: 67-85. De ploeg komt zonder Koenis onder het bord te kort, zoveel is duidelijk. Daarbij: in vorm zijn komt je niet zomaar aanwaaien.

De wedstrijd zal flink geanalyseerd worden, op de training zal het weer hard werken zijn, en er zullen slimme tactieken bedacht moeten worden om tegen een zoneverdediging optimaal resultaat te bereiken. Maar vooral: het zelfvertrouwen en het spelplezier moeten terugkeren, anders wordt het spelen in de Elite A een harde dobber voor de trots van het Noorden.

Jan Weeber