FC Groningen dichterbij play-offs Europees voetbal

GRONINGEN Sinds vorige week woensdag is bekend dat de achtste plaats in de eredivisie al volstaat om deel te nemen aan de play-offs voor Europees voetbal.

Met op zondag 18 april de bekerfinale Vitesse-Ajax zal de bekerwinst namelijk terechtkomen bij een club die bij de eerste zeven eindigt. Vier van die zeven zijn dan verzekerd van Europees voetbal, waardoor er voor de nummer acht een plaats vrijkomt in de play-offs.

Terechte nederlaag tegen Ajax

Na de terechte nederlaag tegen Ajax heeft FC Groningen nog negen punten voorsprong op de negende plaats, die wordt bezet door sc Heerenveen. Met nog negen speelronden te gaan is dat een een aardige marge.

FC Groningen bood Ajax in Amsterdam bij vlagen goed tegenspel maar de 3-1 nederlaag gaf de verhoudingen goed weer. Ajax was zonder echt tot de bodem te hoeven gaan te goed voor FC Groningen, dat niet in staat bleek om de thuisploeg van veel kansen af te houden. Ajax kreeg acht schoten of kopballen tussen de palen. De ploeg van trainer Danny Buijs kwam er ondanks het ontbreken van belangrijke basiskrachten Azor Matusiwa, Gabriel Gudmundsson en Jørgen Strand-Larsen nog tot drie. In de resterende negen wedstrijden is voor FC Groningen alleen het uitduel met PSV er eentje waarvan weinig verwacht mag worden. De Eindhovenaren zijn in eigen stadion doorgaans veel te sterk. In de acht andere wedstrijden liggen er voor het elftal van Buijs mogelijkheden om drie punten te halen. Om te beginnen zaterdagavond thuis tegen FC Emmen. De goed versterkte ploeg van trainer Dick Lukkien pakte in de laatste drie wedstrijden één punt meer dan in alle 22 wedstrijden daarvoor, maar is niet ineens een onklopbare tegenstander geworden.

Vijf wedstrijden winnen

Lukt het FC Groningen om van de laatste negen wedstrijden er pakweg vijf te winnen dan is deelname aan de play-offs vrijwel zeker een feit. De play-offs gaan telkens maar over één wedstrijd. Nemen we de huidige ranglijst als uitgangspunt dan speelt de nummer vijf (Feyenoord) thuis tegen de nummer acht (FC Twente) en de nummer zes (FC Groningen) thuis tegen de nummer zeven (FC Utrecht). De hoogst geklasseerde winnaar speelt daarna de finale op eigen terrein.

Ook de finale gaat weer over één wedstrijd. De winnaar van de play-offs moet drie voorronden overleven om in de groepsfase van de nieuwe Conference League uit te mogen komen.

Sommige media suggereren dat dit een fluttoernooi zou zijn waar vooral kleine clubjes uit landen als Luxemburg en Estland aan meedoen, maar dat klopt niet. De kleinere landen hebben wel een iets grotere kans op deelname aan de groepsfase, maar de meeste van de 32 deelnemers daaraan zullen subtoppers uit de toplanden en de subtoplanden zijn, aangevuld met kampioenen van landen uit de midden en iets lagere regionen van de UEFA-ranglijst (van de toplanden op dit moment clubs zoals Borussia Dortmund, Liverpool, Napoli, Betis Sevilla en Lens)

Kortom, een aantrekkelijk deelnemersveld voor clubs zoals FC Groningen.