Verzwakt FC Groningen in ‘sprokkelmodus’

GRONINGEN Een punt tegen de hekkensluiter. Dat lijkt een slecht resultaat voor de nummer zes van de eredivisie. Maar FC Groningen miste zaterdag maar liefst vijf basisspelers, terwijl FC Emmen in de huidige samenstelling een goede middenmoter zou zijn.

FC Groningen mocht zelfs nog blij zijn met een punt want FC Emmen speelde wat beter en kreeg ook de beste en meeste kansen.

FC Emmen heeft gelijkwaardig spelersbudget

FC Emmen moet zich in feite schamen. Dankzij voorzitter Ronald Lubbers en enkele gefortuneerde relaties beschikt de Drentse club over een spelersbudget dat hoger ligt dan dat van de meeste middenmoters en dat gelijkwaardig is aan dat van FC Groningen. In de winterstop deed FC Emmen goede zaken met het aantrekken van doelman Michael Verrips, middenvelder Jari Vlak en de vleugelaanvallers Kerim Frei en Luka Adzic.

Herstelwerkzaamheden, want in de zomer hebben de Drenten hun geld veel te veel besteed aan kwantiteit: hun selectie telt meer dan dertig spelers. Ook losten ze toen opnieuw hun keepersprobleem niet op. Bovendien voldoen enkele dure krachten niet aan de hoge verwachtingen.

Dat geldt met name voor Marko Kolar, Simon Tibbling en Nikolai Laursen, maar toch ook voor Sergio Peña. De Peruviaan toonde vorig seizoen twee gezichten. Hij was onzichtbaar in uitwedstrijden maar maakte veel indruk op het Drentse kunstgras. Wie kritisch kijkt, stelt vast dat Peña het meer van zijn fraaie stijl moet hebben dan van pure klasse. Tijdens het vorige, na 26 wedstrijden afgebroken seizoen kwam de stilist tot vier goals en drie assists. Nu, na evenveel wedstrijden, staat hij op slechts één goal en nul assists. Dat is erg weinig voor een nummer 10.

Statistieken van Tomas Suslov

De statistieken van Peña verbleken bij die van Tomas Suslov die bij FC Groningen op twee goals en vijf assists staat en dat terwijl de 18-jarige Slowaak pas sinds half januari een basisplaats heeft. Tegen FC Emmen leverde Suslov weer een prima assist voor de gelijkmaker van Alessio Da Cruz. De van Parma gehuurde aanvaller merkte na afloop zelfkritisch op dat hij nog twee keer had moeten scoren. Hoewel hij minder goed op dreef was dan tegen Ajax liet hij ook tegen FC Emmen zien dat hij als spits uit de voeten kan.

Met Mike te Wierik, Gabriel Gudmundsson, Azor Matusiwa, Jørgen Strand-Larsen en ‘bonussspeler’ Arjen Robben ontbraken zaterdagavond vijf belangrijke spelers. Ramon Pascal Lundqvist raakte ook nog eens ernstig geblesseerd. Blijft het aantal afwezigen hoog, dan blijft FC Groningen in de ‘sprokkelmodus’.