Revanche Donar Groningen tegen Leiden gaat niet door, de basketballers verliezen met 96-91

GRONINGEN Een heet avondje zal het worden in de Leidse Vijfmeihal, zo voorspelt coach Ivan Rudez van Donar Groningen. Zijn team heeft wat goed te maken.

In de woorden van de coach: er staat nog een rekening open. In januari kregen de Groningers een oorwassing van formaat, in de vorm van een 98-67 nederlaag. Dat echec moet worden beantwoord met een klinkende overwinning op Leidse grond.

Revanchegedachte

Voor een sportcoach is deze wedstrijdmentaliteit de enige juiste, maar de opdracht is gemakkelijker gezegd dan uitgevoerd. Zo staat tegenover Rudez zijn collega Geert Hammink. Ooit NBA-speler en back-up voor de grote Shaquille O’Neal bij Orlando Magic. Een man met ervaring als coach bij het ter ziele gegane Dutch Windmills en sinds kort in dienst bij de Leidenaren. In die periode heeft hij laten zien teams te kunnen smeden.

Hij gunt zijn mannen rustig de tijd om naar elkaar toe te groeien en draagt daartoe planmatig bouwstenen aan. In Leiden wordt hij in het veld geholpen door Worthy De Jong. Deze guard is een topper als altijd, en is zijn enige minpunt, ondoordacht balverlies, onderweg verloren. En dan is er Emmanuel Chukwubuikem Nzekwesi, de eerstejaars mastodont, met een grote toekomst voor zich.

De strijd van reuzen

Gelukkig voor coach Rudez heeft hij ook zo’n mannetjesputter in zijn ploeg, met de naam Juwann James. Een vierkante kleerkast met spieren als kabeltouwen. James buffelt zich het liefst tot onder de ring, om van dichtbij te scoren. Dat lukt hem bij aanvang van de wedstrijd meermalen. Hij krijgt zelfs Nzekwesi van zijn voeten met een schijnbeweging, en scoort terwijl er een fout op het schot wordt gemaakt.

Zo lijkt het een heerlijk spierballengevecht te worden, totdat James zich opzichtig laat vallen bij een Leidse aanval en daarvoor beloond wordt met een technische fout. Het is al zijn derde in korte tijd. Coach Rudez kan niet anders dan hem naar de bank roepen. Hij brengt Willem Brandwijk in, die een stuk lichter is. Nzekwesi kan vanaf dat moment zijn gang gaan.

Energieverslindende inhaalrace

In het tweede kwart blijft het credo van Donar de basket aan te vallen. Een juist aanvalsplan, daar het schotpercentage bij schoten van ver laag blijft. Maar dan ineens, bij 32-32, geeft Leiden gas en sprint weg bij Donar. Schoten van steeds andere Leidenaren brengen ze naar 54-39. Bovendien wordt Donar in die periode gedwongen van buiten de bucket de schoten te nemen, iets dat ze moeizaam afgaat. Bij rust moet coach Rudez constateren dat 55 punten tegen krijgen simpelweg veel te veel is.

De basket moet weer aangevallen worden en de defensieve teugels moeten worden aangehaald. Maar als Juwann James weer het veld in mag wordt hij algauw door zijn tegenstrever Nzekwesi op een vierde persoonlijke fout getrakteerd. Donar blijft achter de feiten aanlopen en dat kost kracht. Steeds verder op achterstand geschoten worden, dat weer voor een deel inhalen, waarna de tegenstander weer raak gaat schieten, het is dweilen met de kraan open.

Eindstand geeft vertekend beeld

De eindstand van 96-91 suggereert dat het een spannende wedstrijd is, maar dat valt nogal tegen. Na een goed eerste kwart en de geslaagde Leidse uitlooppoging in het tweede kwart zit de winst voor de Groningers er niet meer in. Temeer ook omdat sommige Donarspelers totaal niet in de wedstrijd zitten. Zo is daar de jonge Will Moreton. Heeft Donar driepunters nodig dan is hij een goede optie. Hij legt slechts twee keer aan, eentje treft doel.

Verontrustender is het met Damjan Rudez, de ex-NBA-er, gesteld. Hij lijkt aan of uit te staan. In deze wedstrijd stond hij duidelijk uit: ook hij treft één enkele driepunter, maar dan uit zeven pogingen. Topscorer aan de kant van de Groningers is als altijd Jarred Ogungbemi-Jackson (18 punten), maar wat als Juwann James, niet gehinderd door persoonlijke fouten, zijn goede spel uit het eerste kwart had door kunnen zetten? Hoe anders was dan de wedstrijd afgelopen? Zijn tegenstrever Nzekwesi kan pronken met 22 punten en is daarmee man of the match.

Zwolle komt op bezoek

Lang om aan verbeterpunten te werken heeft coach Ivan Rudez niet. Aanstaande woensdag komt Landstede Hammers op bezoek in MartiniPlaza. De Zwollenaren zullen getergd zijn, nu ook zij tegen een verliespartij zijn aangelopen. In Zwolle krijgen ze flink op de broek van Heroes Den Bosch (65-87). Het wordt wederom een interessante clash tussen twee coaches: Rudez en zijn Zwolse opponent Herman van den Belt. Wie zet wie schaakmat?

Jan Weeber