FC Groningen toont zich buitengewoon hardleers

GRONINGEN Met 3-1 verliezen van Ajax kan, met 3-1 verliezen van RKC Waalwijk eigenlijk niet. De Brabanders spelen doorgaans aardig positiespel maar doelpunten maken gaat ze moeilijk af.

Om RKC drie keer te laten scoren, moet je ze helpen en dat deed FC Groningen zaterdag in Waalwijk dan ook.

RKC-coach Fred Grim kreeg voor de wedstrijd de vraag voorgelegd waarom hij voor de beweeglijke Joseph Oosting had gekozen in plaats van voor de lange Finn Stokkers. Want Oosting had nog niet gescoord en Stokkers tenminste nog vijfmaal. „Dat ga je zo wel zien”, antwoordde Grim met een glimlach.

Moeite met fel druk zettende tegenstanders

De Amsterdammer had uiteraard de beelden van FC Groningen-FC Emmen bekeken en daarbij geconstateerd dat de ploeg van trainer Danny Buijs grote moeite heeft met fel druk zettende tegenstanders. Strafte Emmen fouten van Ko Itakura en Sergio Padt niet meteen af, Joseph Oosting deed dat wel toen opnieuw Itakura en ditmaal ook Bart van Hintum de bal zomaar in de voeten schoven van tegenstanders. Na een kwartier stond het al 2-0 voor de thuisploeg, die zelfs nog twee kansen op 3-0 kreeg.

Ahmed el Messaoudi bracht vlak voor rust de spanning terug door knap voor 2-1 te zorgen en had ook de 2-2 op zijn schoen, net als invaller Kian Slor. RKC maakte er in de slotfase dankzij matig verdedigen van de invallers Azor Matusiwa en Damil Dankerlui nog 3-1 van, waardoor de wedstrijd dezelfde uitslag en hetzelfde scoreverloop kreeg als het duel met FC Twente.

Slordige opbouwfouten

Daarin hielp FC Groningen ook al met slordige opbouwfouten de tegenstander aan een voorsprong en zelfvertrouwen. Wat zaterdag door het vroege geknoei onder-sneeuwde, was dat Buijs met een zeer aanvallende ploeg begon, met slechts drie verdedigers en één controleur, de tengere en in de duels nog kwetsbare Daniël van Kaam. Met Mo el Hankouri en Gabriel Gudmundsson op de flanken, Tomas Suslov en Ahmed el Messaoudi als aanvallende middenvelders en voorop Patrick Joosten en Alessio Da Cruz stonden er maar liefst zes aanvallers aan de aftrap.

Na de 2-0 trok RKC zich terug en maakte de ruimtes klein. Te klein voor FC Groningen dat het nu eens een keertje niet meezat.