Derde verlies op rij voor Donar Groningen: Den Helder wint in de verlenging

GRONINGEN Als de play-offs in het mannen basketbal beginnen, zal Donar een geolied team zijn, zo verzekert coach Ivan Rudez. Een mooie belofte in een mindere periode, die voor het Groningse team eigenlijk ongekend is.

Na nederlagen tegen Leiden en Zwolle is het de beurt aan Den Helder Suns om de zege in de sporttas te steken.

Is er geen corona, dan zitten er duizenden mensen op de tribunes van MartiniPlaza om de thuisploeg naar de overwinning te zingen, schreeuwen en klappen. Tegenstanders gaan daardoor met knikkende knieën naar de basketbaltempel van het Noorden.

Komt men momenteel van elders naar het hol van de leeuw, dan heeft men niets te vrezen van het legioen. In alle stilte worden de wedstrijden afgewerkt voor lege rode stoelen, waar mascotte Thunder niemand vermaken kan met zijn grappen en grollen. Voor de thuisploeg een weinig stimulerende omgeving. Is dat één van de redenen waarom die steevast stroef aan wedstrijden begint? Feit is dat de score van het eerste kwart tegen Den Helder Suns eindigt op de wederom bijzonder lage stand van 13-17.

De rol van de spelverdeler

Het vervolg laat een strijdende Helderse ploeg zien en een gastheer die nog steeds te weinig energie geeft. Iets dat blijkt bij de losse ballen, die in de regel door het meest agressieve team van de Suns worden gepakt. Hetzelfde toont zich bij de rebounds. Bij rust hebben de Suns dertien meer terugkaatsers afgevangen dan Donar. Tot overmaat van ramp begint het schot bij de gasten te lopen. Met name Ben Kovacs laat zich gelden met elf punten op rij. Als altijd staan daar de scores van Jarred Ogungbemi-Jackson tegenover. Hij laat zich, met zijn geringe lengte, steeds vaker zien als een off-guard of forward en zeker niet als pure pass-first spelverdeler. Een type Valmo Kriisa of Lance Jeter wordt bij Donar node gemist. Iemand die ervan leeft zijn medespelers in stelling te brengen.

Den Helder heeft de langste adem

Na de thee zet Donar, net als in andere wedstrijden, de achtervolging in. Via 45-53 en 55-57 eindigt kwart drie op 61-62. In het laatste gedeelte van de wedstrijd blijkt hoe dicht de beide ploegen bij elkaar in de buurt blijven. Op het eind scoort Stan van den Elzen 83-86 voor Den Helder en hebben de Groningers een driepunter nodig.

Het is Ogungbemi die de bal er van ver in schiet en wordt er verlengd bij 88-88. Hoopvol is de opleving van Davonte Lacy in die extra tijd, als hij juist op dat belangrijke moment tien punten bijdraagt. Maar ook de Noordkop laat zich niet onbetuigd. Als Stan van den Elzen bij 98-101 een fout maakt op Ogungbemi wil die laatste, niet ten onrechte, dat die als onsportief wordt beoordeeld. Dan zou Donar na twee vrije worpen de bal weer in bezit krijgen. Dat gaat niet door en kan Van Der Vuurst de Vries de eindstand op het scorebord schieten: 100-102.

Op zoek naar het lek

Defense wins championships, zo heet het in het basketbal. Als dat zo is dan heeft coach Rudez nog een grote taak uit te voeren. Honderdtwee punten tegen, dat is niet waar de fans en de club aan gewend zijn. Concluderend is het lek bij Donar nog lang niet boven. Het is aan wijze heren dat te ontdekken en van plakband te voorzien.

Jan Weeber