Stationsplein in kleur | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: Stationsplein in kleur.

Daar zou je toch vrolijk van worden, als je dit glanzende kaartje in de brievenbus krijgt! Aan de lieve jarige, gefeliciteerd staat er achterop, verstuurd in 1965. Vanaf de jaren 60 kwamen gekleurde ansichtkaarten steeds meer op de markt. Een foto werd ingekleurd en herdrukt, veelal met technicolor filmkleuren.

Idyllisch Stationsplein

Op de kaart is een idyllisch Stationsplein te zien. Een moeder met twee kindertjes, het gloednieuwe Peerd dat tevreden graast en een bloembak vol kleur. Op de Stationsweg blauw ingekleurde Opels, een Citroën Traction Avant en rechts een rode trolleybus. Deze elektrische bussen reden vanaf 1927 in de stad, een primeur voor Nederland. Het hele netwerk van bovenleidingen had wel vaak wat te verduren. In 1960 werden de zoevende bussen vervangen door diesels.

Wie deze kaart anno vandaag in de bus zou krijgen en afreist naar Groningen ziet een ander Stationsplein. Toch staat het vertrouwde Peerd er nog steeds. En zijn de bussen inmiddels weer elektrisch, maar dan zonder bovenleiding.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naarwww.beeldbankgroningen.nl.

Jaline de Groot