Martini Sparks: het best bewaarde sportgeheim van Haren

Haren is de enige plek in de wijde omgeving waar vrouwen op het hoogste niveau een teamsport beoefenen. Keijser Capital Martini Sparks speelt dit jaar voor het derde seizoen in de Women Basketball League, de eredivisie.

Martini Sparks komt voort uit HSVB, de grote basketbalclub in Haren. Daar spelen alle jeugd- en opleidingsteams en er wordt nauw mee samengewerkt.

Bestuurslid Gaaike Euwema: „Martini Sparks is drie jaar geleden niet alleen opgericht om basketbal voor vrouwen op het hoogste niveau mogelijk te maken, maar ook als podium om aandacht te vragen voor de nog steeds ongelijkwaardige positie van vrouwen in de (top)sport. Vrouwensport krijgt minder aandacht in de media en dus ook minder gemakkelijk geld. Met beperkte middelen is het moeilijker om het niveau te verhogen. Een vicieuze cirkel die Martini Sparks uit alle macht probeert te doorbreken.”

Demi Mulder, speelster van Keijser Capital Martini Sparks, vertelt graag over het team waar zij deel van uitmaakt.

Hebben jullie mogen sporten in de afgelopen periode? „Yes! Wij spelen in de Women Basketball League en dat is een topsport-competitie. Dus mochten we vanaf half december weer trainen en wedstrijden spelen. Op dinsdag en vrijdagavond worden wij na de training getest, want we moeten voldoen aan strenge voorwaarden om veilig competitie te kunnen spelen. Heel fijn dat dit weer mogelijk was en is!”

Hoe gaat het sportief gezien? „Het gaat het nog niet zoals we willen, maar ik heb er vertrouwen in en ik zie dat we elke week een stukje beter worden. Helaas spelen we vanwege corona zonder toeschouwers, maar elke wedstrijd is wel te bekijken via onze livestream.”

Zijn jullie full-profs? „Nee, we krijgen geen salaris, maar we trainen wel ongeveer net zoveel als professionele sporters. We betalen geen contributie en ook een aantal andere zaken wordt door de club voor ons geregeld.”

Hoe vaak trainen jullie? „We trainen vier keer in de week als groep. Normaal gesproken doen we ook nog twee keer in de week een krachttraining bij Plaza Sportiva, maar dat lukt nu helaas niet vanwege de Corona-maatregelen. We spelen vaak twee wedstrijden per week. Bijna alle andere clubs uit de competitie zitten in de Randstad, dus besteden we al met al veel tijd aan basketbal.

Waarom spelen jullie in Haren? „Wij komen voort uit HSVB in Haren, de Scharlakenhof is een fijne hal om in te trainen en spelen.”

Wat doen jullie naast het basketbal? „De meeste speelster studeren nog. Ik zit zelf in mijn laatste jaar van de opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Op dit moment loop ik stage in Assen. De combinatie is soms pittig, maar mijn stagebegeleider heeft vroeger zelf ook aan topsport gedaan en helpt mij daar waar nodig. Ik steek veel tijd in basketbal en mijn studie, maar ik probeer daarnaast ook tijd vrij te maken voor ontspanning.”

Livestream

In verband met Corona zijn er helaas geen toeschouwers welkom in de Scharlakenhof, maar alle wedstrijden van de Martini Sparks zijn te volgen via een livestream. De linkjes naar de livestreams van de Martini Sparks zijn te vinden op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. 10 april speelt de Martini Sparks naar het lijkt de laatste wedstrijd van het seizoen.

Oproep

Wil je een bijdrage leveren aan het succes van topsportvrouwen in Haren? Stuur dan een mailtje met je ideeën (of vragen) naar info@martinisparks.nl of bel met Gaaike Euwema 06 51592647.