Een regenachtige pakjesavond

REGIO - Sinterklaas mag zijn regenponcho uit de kast halen. In het hele land is eind van de middag en vanavond kans op lichte regen of motregen en vooral in de westelijke kustprovincies kan het vanavond ook wat harder regenen. Ook reizigers in de pakjesavondspits krijgen met druilerig weer te maken. Daardoor zal het extra druk zijn in het verkeer.

Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en een gebied met af en toe lichte regen breidt zich uit over het land. In het noordoosten kan het tot halverwege de middag droog blijven. Juist in de Randstad valt de meeste regen, maar de hoeveelheid neerslag is niet groot. Desondanks zorgt het druilerige weer ervoor dat pakjesavondspits erg druk verloopt. Waarschijnlijk begint de spits al halverwege de middag.

Hoor de wind waait door de bomen

Tijdens Pakjesavond volgt vanuit het westen meer regen. Af en toe regent het wat harder en dan haalt de Sint in mum van tijd een nat pak. Dit geldt vooral Sint en Pieten die tijdens het eerste deel van de avond in de westelijke kustprovincies buiten zijn. Niet alleen de regen speelt de goedheiligman parten, ook de wind waait door de bomen. De zuid(oost)enwind is matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Sint en Pieten moeten dus oppassen voor natte, gladde daken, maar moeten er ook voor zorgen dat ze niet van het dak afwaaien.

De temperatuurverschillen zijn tijdens Pakjesavond groot. In het noordoosten is het slechts 4 graden en ligt de gevoelstemperatuur vanwege de wind rond het vriespunt. In het zuidwesten is het daarentegen zacht met 9-10 graden. In het midden van het land is het 6-8 graden.

Uiterst zacht

De regenachtige Pakjesavond luidt een aantal zeer zachte dagen in. Sinterklaas doet ons donderdag en vrijdag temperaturen van 12-14 graden cadeau. Daarbij is het grijs en valt donderdag wat lichte regen. Vrijdag is het ronduit nat.

Vorig jaar droog tijdens Pakjesavond

In 2007 werd het op het landelijke hoofdstation 12,8 graden. Ook vorig jaar was het op 5 december geheel bewolkt en waaide het aan de kust behoorlijk. Net als dit jaar werd het ook toen 6-9 graden, maar er viel nauwelijks neerslag. In de avond trokken alleen over het midden van het land een paar lichte buitjes, laat Weeronline weten.