BUITENSPEL | Nieuwsgierig naar eredivisie

GRONINGEN - PEC-Heerenveen luidt vrijdagavond in Zwolle editie 63 van de eredivisie in. Het belooft een interessante competitie te worden. Met de terugkeer van spelers van naam zoals Dusan Tadic, Daley Blind en Jordy Clasie. En met enkele topvoetballers in spe die een verlengd verblijf in Nederland verkiezen boven een lucratief, maar waarschijnlijk te vroeg avontuur elders.

De drie nieuwelingen: cultclub De Graafschap, het debuterende FC Emmen met al zijn ex-FC Groningers en het exotisch getinte Fortuna Sittard zijn clubs om nieuwsgierig naar uit te kijken. En wat te denken van de komst van twee ervaren buitenlandse trainers: de Rus Leonid Slutsky bij Vitesse en de Duitser Frank Wormuth bij Heracles. En, niet te vergeten, de introductie van de VAR, de Video Assistant Referee.

Een jaar geleden voorspelde ik dat Ajax, Feyenoord en PSV voor het kampioenschap zouden gaan en dat AZ, Utrecht en Vitesse op gepaste afstand zouden volgen. De top zes klopte, maar niet de volgorde. Ik schreef ook dat FC Twente, FC Groningen en Heerenveen moesten proberen het jagende peloton voor te blijven, want ambitieuze groeiclubs zoals PEC, Heracles en NAC hadden de achtervolging ingezet. Eindigde Heerenveen nog vooraan in het peloton, FC Groningen zat er middenin en Twente moest zelfs de koers verlaten.

Deze keer verwacht ik onder de top zes van vorig seizoen een peloton van twaalf ploegen. Daarin gaan ADO, Heerenveen, PEC, Heracles en FC Groningen voor de play-offs. De overige zeven, Willem II, NAC, Excelsior, VVV en de drie gepromoveerde clubs, mikken op directe handhaving maar hopen openlijk of stiekem te verrassen. En er is altijd weer eentje die dat lukt. Het zwaar Gronings getinte FC Emmen misschien?