Oud-Guyot-directeur Krijn Breeman honderd jaar

GRONINGEN - Burgemeester Peter den Oudsten heeft vandaag (vrijdag) een bezoek gebracht aan Krijn Breeman uit Groningen. Den Oudsten feliciteerde Breeman vast met diens honderdste verjaardag.

Krijg Breeman werd 1 januari 1918 geboren in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Hij was de jongste in een gezin van zes kinderen. Na de lagere school in Ooltgensplaat bezocht hij de Mulo in Middelharnis. Breeman werd in 1933 op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de Kweekschool in Groningen. Na deze opleiding te hebben afgerond, werkte hij enkele jaren als onderwijzer in het basisonderwijs. Tot hij op 1 december 1945 werd aangesteld als onderwijzer aan het Koninklijk Instituut voor Doven H.D. Guyot in Groningen.

Doveninstituut

Breeman werkte op het Koninklijk Instituut voor Doven H.D. Guyot met alle leeftijdscategorieën - van peuters tot 18-jarigen - en was bovendien enkele jaren actief als articulator in het individueel spreek- en taalonderwijs. Breeman werd op 1 januari 1964 benoemd tot hoofd der school van het Guyotinstituut. Van 1973 tot en met was is hij directeur van het doveninstituut.

Twee dochters

Krijn Breeman was getrouwd met de in 2002 overleden Nannie Zorge. Samen kregen zij twee dochters. Breeman heeft bovendien drie kleindochters en vier achterkleinkinderen.

Dambond

In zijn vrije tijd was Breeman dertig jaar bestuurslid van de Groninger afdeling van de Nederlandse Reisvereniging. In zijn jonge jaren was hij bovendien een enthousiast beoefenaar van de damsport en was hij voorzitter van de Provinciale Groninger Dambond. Hij was verslaggever van damwedstrijden voor verschillende kranten zoals het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden, Het Vrije Volk en de Provinciale Groninger Courant. Daarnaast was hij voorzitter van de Heymansstichting, lid van de Ouderenraad afdeling Groningen en lid van de PvdA, vanaf de oprichting van deze partij in februari 1946.