Ouder & Kindcafe Haren presenteert: MamaFit na de bevalling

HAREN - In januari start bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG): Mammafit na de bevalling. Tijdens het Ouder & Kindcafe op 12 januari geeft Jorien Ponsioen, bekkenfysiotherapeute bij Kern Fysiotherapie Haren, tips en trucs aan kersverse moeders over hun bekkenbodem.

Mammafit na de bevalling: de bekkenbodem Naast alle liefde en tijd die naar de baby gaat is het belangrijk om tijd te maken voor mama haar eigen herstel. Tijdens de bevalling komt de bekkenbodem flink op rek te staan. Dit oprekken van de bekkenbodem kun je vergelijken met een flinke enkelverstuiking: je ‘verzwikt’ eigenlijk het bekken en overrekt de bekkenbodemspieren. Direct na de bevalling voelt de bekkenbodem anders aan. Misschien heb je moeite met urine en ontlasting ophouden of heb je last van een zwaar gevoel in het vaginagebied. Net als bij de enkelverstuiking komt dit meestal met gedoseerde rust en geleidelijk opbouwen van oefeningen en activiteit weer goed. Het blijft meestal wel een zwakke plek. De spieren zullen harder moeten werken om de extra bewegelijkheid op te vangen. Geen bekken en bekkenbodem worden weer het zelfde als voor de bevalling. Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn als het bekken en de bekkenbodem goed leren functioneren in de nieuwe situatie.

Ouder & Kindcafe

Elke vrijdag ochtend is er van 9:30-11:30 uur Ouder & Kindcafe bij het CJG in Haren. Een mooie gelegenheid om andere ouders te leren kennen onder het genot van een kopje koffie of thee met ruimte voor je kind om te spelen. Tijdens het Ouder & Kindcafe kun je vragen stellen over de ontwikkeling van je baby, dreumes of peuter. Vaak staat er één onderwerp centraal gericht op de ontwikkeling van het kind (zie hiervoor de agenda van het CJG op www.cjg.haren.nl). Ouder & Kindcafe, 12 januari, van 9:30 tot 11:30 uur met 'MammaFit na de bevalling' door Jorien Ponsioen CJG, Mellenssteeg 16 Haren