Onderzoek uw kansen

GRONINGEN - Ruben de Groot, geboren en getogen in Haren, tref ik in de Duisenberg Building op het Zernikecomplex in de Stad. Een bruisende plek waar zich allerlei kantoortjes en ruimtes bevinden waarin zich studenten ophouden die zich bezighouden met van alles. Ruben de Groot houdt zich bezig met een project dat wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) genaamd International Business Research (IBR) Groningen.

Haren en studie in Groningen

“Ik ben opgegroeid in Haren en heb tot mijn achttiende in Haren – aan de Emmalaan en later aan de Botanicuslaan – gewoond. De basisschool waarop ik heb gezeten was de Brinkschool. Daarna heb ik zes jaar mijn middelbare schoolopleiding gevolgd aan het Praedinius Gymnasium. Daar gaven en geven ze op een eigenwijze en diepgaande manier onderwijs: daar heb ik erg veel aan gehad tijdens mijn studie. De belangrijkste hobby was voetballen bij Be Quick. Daar heb ik als linksbenige, creatieve voetballer gespeeld in de hogere jeugdelftallen. Maar mijn studie werd steeds belangrijker en nu voetbal ik nog voor mijn plezier in het tweede van studentenclub Forward. Na het Praedinius ben ik op kamers gegaan en Economie en Bedrijfskunde gaan studeren aan de RUG. Voor mijn studie heb ik ook nog een half jaar Michigan gezeten: een mooie tijd. Ik ben lid van studentenvereniging Albertus Magnus en was vorig jaar verantwoordelijk voor wat er na 22.00 uur gebeurt in het pand. Ook bezorg ik in de Stad en er direct omheen kratten bier voor Bavaria Bierkoerier. Het is al vijftien jaar een succesvol concept in echte studentensteden als Groningen en Tilburg. Ik ben nu vierdejaarsstudent en hoop in februari mijn bachelor te halen. Mijn marketingscriptie gaat over consumentengedrag en concreet over of de kleur van een bierflesje – groen of bruin – invloed heeft op wat degene van de smaak vindt. Kijk, hier heb ik een voorbeeld van een bruin bierflesje en dit zijn de Engelstalige vragenlijsten die ondervraagden invullen. Nu richt ik mij op helemaal op mijn studie en het project waar ik mee bezig ben. Daar ben ik vanaf de tweede helft van februari fulltime mee bezig.”

International Business Research

“Met dit project onderzoeken wij de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om zich uit te breiden buiten Europa. Wij bieden het marktonderzoek op maat en tegen kostprijs aan en worden daarbij professioneel begeleid door professoren. Dit jaar ligt onze focus op de landen China, Myanmar en Thailand. Ik richt me op Myanmar en Thailand, en ben momenteel nog bezig met de acquisitie en voor deze locaties hebben we al zeven van de mogelijke tien contracten getekend. Een van de bedrijven waar wij bijvoorbeeld onderzoek voor zullen doen is Heineken. Wij zullen voor het bierbedrijf de nog relatief onbekende markt van Myanmar verder onderzoeken. Daarbij staan wij in nauw contact met studenten van lokale universiteiten, die ons zullen helpen met ons vooronderzoek en, eenmaal daar, ons helpen de juiste weg in te slaan en met de juiste mensen in contact te komen. Het onderzoek voor een bedrijf zal starten vanaf februari en in april zullen we ook daadwerkelijk naar de focuslanden afreizen om daar gedurende vijf weken veldonderzoek te doen. Aansluitend gaan we met een groep nog vijf weken reizen in de regio." Voor meer informatie over het International Business Research project zie www.ibr-groningen.nl of neem rechtstreeks contact op met Ruben de Groot via r.degroot@ibr-groningen.nl Kees Romijn