Exposities in Beatrixoord

HAREN - In het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord in Haren, zijn een viertal exposities te bewonderen van Henk van Donk, Gerda de Voogd, Wil Pullen en Johanna Siekman.

Over Henk van Donk

Henk van Donk is in 2002 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Henk van Donk: "Schilderen loopt als een rode draad door mijn leven. Vanaf mijn kinderleeftijd zat ik al met een ezeltje te schilderen. Ik vond en vind het fascinerend om te schilderen en ervaart het soms ook als magisch. Belangrijk voor mij zijn naast de onderwerpen de kleuren en de wijze waarop ik de verf aanbreng. Kleuren moeten helder blijven en een feest om naar te kijken. Aanleidingen om iets te schilderen zijn er genoeg. Paletmessen gebruik ik graag omdat ik daarmee de goede structuur krijg. Kortom mijn schilderijen zijn niet saai om naar te kijken en vind ik het extra leuk om te exposeren in Beatrixoord omdat ik daar lange tijd heb gerevalideerd."

Over Gerda de Voogd

Gerda de Voogd (Groningen, 1965) is professioneel fotograaf. De titel van haar expositie is ‘foto-poëzie', omdat zij haar beeldmateriaal en zelfgeschreven gedichten combineert. Als zij vrij werk foto’s maakt, doet ze dat vaak aan de Groningse en Friese Waddenkust, met name op Schiermonnikoog. Ook vindt ze, met name voor macrowerk, inspiratie in de tuin. Haar macro- & landschapsfoto’s kenmerken zich door eenvoud en een verstilde sfeer én: zijn niet gefotoshopt, waarmee ze zich van vele fotografen onderscheidt. De natuur is van zich zelf al mooi genoeg is haar motivatie voor de puur natuur foto’s. Bij een aantal van haar vrije werk foto’s schrijft ze een Gronings ‘Elfje’: een gedichtje van elf woorden. ‘Visker’ is er zo één. Op 21 april 2017 mocht ze de 4de prijs bij de 21ste Pervinzioale Grunneger Schriefwedstried in ontvangst nemen met haar Groningse gedicht ‘Toverlanteern’ - er waren 84 gedichten ingezonden. De jury was erg lovend over de kracht van dit gedicht dat uit slechts vier strofen bestaat en het leven bekijkt vanuit de toverlantaarn.

Over Wil Pullen

In haar vroege tienerjaren was Wil al gefascineerd van schilderijen van de oude meesters die in het Rijksmuseum te zien zijn en in die fase wilde ik ook alles als een spons opzuigen. Wil Pullen:"Al snel begon ik met tekenen en ontdekte ik bij de plaatselijke verf en behangwinkel echte olieverf voor kunstenaars! Toen ging het snel. Na veel kopieën van oude meesters te hebben gemaakt en de mogelijkheden wat verf allemaal kon begon te begrijpen heb ik me na de middelbare school aangemeld bij de Rotterdamse academie, die ik reeds na drie maanden weer verliet omdat ik een heel ander doel voor ogen had dan met verf smijten en intuïtief een schilderij opzetten. Na de militaire dienst waarin ik menig portret voor onderofficieren moest maken ben ik in de burgermaatschappij op zoek gegaan naar een nieuwe invulling en die vond ik bij museum Boijmans van Beuningen waar ik 28 jaar heb gewerkt. Mijn creatieve kant kon ik kwijt bij het George C. Marshall museum in Zwijndrecht (nu legermuseum in Overloon) waar ik honderden voertuigen uit de 2de wereldoorlog heb voorzien van onder andere pin-up dames, diorama’s maakte of wandschilderingen en de belettering deed. In 2011 werd ik ziek en ben na een herstelperiode ontslagen en dat was voor mij het moment om het schilderen van vooral landschappen weer op te pakken. Mijn inspiratie vind ik volop in mijn nieuwe woonomgeving in de provincie Groningen waar de schilderijen als nooit tevoren met veel plezier door mij worden gemaakt en ook door velen worden geprezen. Mijn techniek is geboren uit wat ik van de oude meesters heb geleerd en zijn beschreven in boeken en uit praktische ervaring met het materiaal. Voor jaren geleden werkte ik met olieverf maar sinds drie jaar werk ik uitsluitend met het modernere acrylverf. Daarnaast wil ik nog wel eens een abstract werk maken dat ik met een zelfde zorgvuldige benadering opbouw zonder in te leveren op een spontaniteit die vanuit het werk naar voren komt."

Over Johanna Siekman

Johanna Siekman: "Hit is mijn eerste expositie in Beatrixoord, waar kunstenaars zoals ik de kans krijgen om ons werk tentoon te stellen voor een groter publiek. Kunst speelt een grote rol in mijn leven, omdat ik in mijn kunst mijn emoties kwijt kan en laat me leiden door de verf. Mijn kunstenwerken zijn voornamelijk abstract, omdat ik mijn kunst ben en mijn kunst dat ben ik."

Data & locatie

21 november 2017 t/m 31 januari 2018 van Henk van Donk (A0 gang) 23 november 2017 t/m 22 januari 2018 van Gerda de Voogd (B1 gang 5 december 2017 t/m 30 april 2018 van Wil Pullen (C1 gang en Tuincafé) 7 december 2017 t/m 28 februari 2018 van Johanna Siekman (C2 gang) UMCG Centrum voor revalidatie, locatie Beatrixoord, Dilgtweg 5 Haren