18 Taalhuizen in provincie Groningen groot succes

GRONINGEN - Deze maand zijn er weer twee Taalhuizen geopend in de provincie. Dé plek in de bibliotheek waar volwassenen ondersteuning krijgen in lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Het streven is om in elke gemeente in Groningen een Taalhuis te openen. En dat gaat goed, want de teller staat inmiddels op 18. En sinds de start van de Taalhuizen in 2016 hebben al bijna 1.000 deelnemers hulp ontvangen!

Waarom is ondersteuning nodig?

In Nederland heeft 1 op de 9 volwassenen veel moeite met lezen, schrijven of rekenen. Voor hen is het een uitdaging om met het openbaar vervoer te reizen, lukt het voorlezen aan kinderen of kleinkinderen niet, is de administratie bijhouden lastig of is het werken met de computer een brug te ver. Ook in de provincie Groningen is 1 op de 9 inwoners laaggeletterd. Voor hen is het erg moeilijk om mee te doen in de samenleving. “De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld” Ludwig Wittgenstein

Het Taalhuis, een fysieke herkenbare plek in de stad of het dorp

Landelijk wordt het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid aangepakt vanuit het kabinetsbeleid Tel mee met Taal. Dat gebeurt onder andere door het openen van Taalhuizen, specifiek gericht op de inwoners in onze provincie die te maken hebben met laaggeletterdheid. Het Taalhuis is dé plek in de bibliotheek waar iedereen terecht kan voor hulp bij lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. De Taalhuizen worden gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen gemeenten, Stichting Lezen & Schrijven, Biblionet Groningen, ROC’s zoals het Alfa College en Noorderpoort, welzijnsorganisaties, Humanitas en lokale partners.

Feestelijke opening van Taalhuizen in het Westerkwartier

Sinds deze maand is Groningen weer twee taalhuizen rijker. Op 7 december opende wethouder Ben Plandsoen Taalhuis Leek in de bibliotheek van Leek, met daaromheen een feestelijk programma. Tijdens de opening overhandigde wethouder Hans Morsink ook de certificaten aan de geschoolde Taalvrijwilligers. Op dinsdag 12 december opende Taalhuis Marum haar deuren in de bibliotheek van Marum, in aanwezigheid van wethouders Janny Hulshoff-Oost en Hans de Graaf. Tijdens de opening in zowel Leek als Marum vertelden de Taalhuiscoördinatoren over de inhoud en functie van de Taalhuizen en stelden de nieuwe Taalvrijwilligers zich voor aan de aanwezigen. Met de opening van deze twee Taalhuizen is het gehele Westerkwartier vanaf deze maand volledig voorzien.

Hoe werkt een Taalhuis?

Om gebruik te maken van een Taalhuis hoeven deelnemers geen lid te zijn van de bibliotheek. Wekelijks is er een inloopspreekuur met een Taalhuiscoördinator om te bekijken welke hulp passend is. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van een Taalvrijwilliger die helpt bij het oefenen in praten, schrijven en lezen. Ook zijn er vaak activiteiten en kunnen deelnemers gebruik maken van gratis taalcursussen en oefenboeken. De openingstijden van de Taalhuizen staan op de website van Biblionet Groningen en zijn natuurlijk ook bekend in de bibliotheken zelf.

Al bijna 1000 deelnemers geholpen

Begin 2016 opende het eerste Taalhuis in de provincie haar deuren in de gemeente Grootegast. Sindsdien zijn er vele gemeenten gevolgd en zijn er momenteel 18 taalhuizen in heel Groningen. En dat is niet voor niets, want sinds de start in 2016 tot aan begin december dit jaar zijn al 917 deelnemers bediend. Er zijn zelfs Taalhuizen die ver boven verwachting worden bezocht. Zo zijn er in de gemeente Oldambt sinds de opening in september 2016 inmiddels zo’n 160 deelnemers geholpen met behulp van 45 Taalvrijwilligers. Terwijl Oldambt het streven had om in het eerste jaar 100 mensen te kunnen helpen. De animo is inmiddels zo groot dat er in dit Taalhuis, voor bijvoorbeeld spreekvaardigheid, praatgroepjes zijn ontstaan zodat meerdere deelnemers tegelijk kunnen oefenen. Voor meer informatie zie www.biblionetgroningen.nl