Kerstvoorstelling: ‘Kerstspoken’ van Maksim Gorki

EELDE - In Museum De Buitenplaats in Eelde vindt op zondag 17 december de familievoorstelling ‘met Kerstspoken’ plaats, door het Grieg Pianoduo Elles van der Heijden en Siebert Nix naar het gelijknamige kerstverhaal van Maksim Gorki.

Een ontspannen kerstmiddag met het dramatische Russische verhaal en pianomuziek van Sergej Rachmaninoff, Aleksandr Scriabin en Sergej Prokofieff. Een verrassend ingebouwde Nederlandse toegift met een verhaal van Godfried Bomans gecombineerd met Nederlandse pianomuziek van o.a. Léon Orthel en Jurriaan Andriessen brengt het geheel op sublieme wijze in evenwicht.

Maksim Gorki

Maksim Gorki is een schrijver die veel kerstverhalen heeft geschreven over ellende en armoede, en waarin de personages allen doodvriezen op kerstavond. Op een nacht krijgt hij bezoek van spoken…Maksim Gorki, pseudoniem van Aleksej Maksimovitsj Pesjkov, werd in 1868 geboren in Nizjnij Novgorod. Gorki is een Russische roman- en toneelschrijver, wiens complexe leven en werk samenvallen met de Russische Revolutie. In zijn hele oeuvre speelt het dubbele thema van de verachting voor de mens zoals hij werkelijk is en eerbied voor de wijze waarop hij zou kunnen zijn. Tegenwoordig worden zijn stukken nog steeds uitgevoerd. Gorki is de grondlegger van het socialistisch realisme. Tot zijn belangrijkste werken behoren "De moeder" en "Kinderjaren". Hij overleed in 1936 in Moskou. De pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix vormen sinds 1987 het Grieg Pianoduo. Het duo werd na de vakopleiding aan het Conservatorium in Groningen (1986) snel bekend in de wereld van de kamermuziek met dynamisch en temperamentvol vierhandig pianospel op één vleugel! Museum De Buitenplaats Kerstvoorstelling: ‘Kerstspoken’ van 14.00 tot 15.00 uur Entree museum: €12,50/museum kaarthouders: toeslag €5,-/vrienden €3,50 /kinderen gratis Hoofdweg 76 Eelde info@museumdebuitenplaats.nl