Leider motorclub No Surrender aangehouden

DRENTHE/FRIESLAND - De 53-jarige Henk Kuipers, leider van motorclub No Surrender, is vanochtend aangehouden in zijn woning. Dat meldt het Dagblad van het Noorden zojuist.

De politie bevestigt dat er een 53-jarige man is aangehouden. Het gaat om No Surrender-baas Henk Kuipers, hoewel de politie dat niet wil bevestigen. De woning van Kuipers wordt momenteel doorzocht. Ook een een woning in Sneek en een pand in Drachten wordt door de politie onderzocht.
Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling en afpersing. Ook meldt de politie dat er verdenkingen zijn van bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Er is ook een 59-jarige man uit Sneek in Kuipers' woning aangehouden. Deze man wordt verdacht van afpersing en valsheid in geschrifte.

Angst om aangifte te doen

Bij de politie zijn signalen binnengekomen dat een flink aantal vermeende slachtoffers van Kuipers geen aangifte durft te doen. De politie verdenkt Kuipers er van om tussen 2014 en 2017 binnen en buiten de motorclub anderen te hebben mishandeld en afgeperst. Zo wordt de leider van No Surrender er van verdacht tenminste acht leden van No Surrender te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst. Dit omdat ze zich niet aan de clubregels zouden hebben gehouden. Vervolgens moesten deze leden - die er inmiddels zijn uitgestapt - boetes van duizenden euro's betalen. Kuipers zou ook drie ondernemers hebben benaderd om af te persen. Hij trad hierin op als een soort van incassobureau. Dit ging, volgens de politie althans, gepaard met bedreigingen. Soms gebeurde dat terwijl Kuipers de kleding van No Surrender droeg.

Zakelijke conflicten

De andere verdachte - de 59-jarige man uit Sneek - wordt verweten dat hij Kuipers inzette om zijn zakelijke conflicten op te lossen. Terwijl hij, zo meldt de politie, zou weten dat dit niet op de legale en wettelijke manier zou gaan.