Bescherm je oren tijdens Oud & Nieuw

HAREN - Om gehoorschade te voorkomen geeft Hans Anders aan het einde van het jaar 15.000 gratis setjes gehoorbeschermers weg. De actie is nodig, want het dragen van gehoorbescherming tijdens de jaarwisseling is nog niet voldoende ingeburgerd. Terwijl blijvende gehoorschade door vuurwerkknallen een realistisch gevaar is. De knallen hebben een geluidssterkte tot wel 140 dB. En blijvende gehoorschade kan al ontstaan bij een geluidsniveau van 80 dB. 

Gehoorschade door vuurwerk

Juist de onverwachte knallen, kenmerkend voor vuurwerk, zijn schadelijk. Als we weten dat er een knal gaat komen, spannen nog snel de spiertjes in ons middenoor aan. Dat zorgt voor een lichte bescherming van een paar decibel. Maar lang niet voldoende om bij vuurwerk uit de gevarenzone te blijven.

Blijvende piep in je oor

Elk jaar worden er zo’n 80 meldingen gedaan van gehoorschade door vuurwerk. Maar deskundigen vermoeden dat er meer mensen tijdens oud en nieuw gehoorbeschadiging oplopen. Vaak wachten mensen eerst een week verder voordat ze zich met een piep in hun oor bij de huisarts melden. Deze meldingen worden niet meegeteld in de statistieken. “Ook een tijdelijke piep in je oor is al een teken dat je mogelijk gehoorschade hebt opgelopen. Gehoorschade door vuurwerk en ander hard geluid gaat in de meeste gevallen niet meer over. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen (vergeet dus ook de allerkleinsten niet!) zijn of haar oren beschermt door goede gehoorbescherming te dragen en voldoende afstand te houden van het vuurwerk.”

Gratis setjes gehoorbescherming en speciale vuurwerkpakketten

De gratis setjes gehoorbescherming van Hans Anders zijn tussen kerst en oud & nieuw op te halen in de winkel of nu alvast te reserveren via www.hans-anders.nl/demp-je-gehoor. De actie geldt t/m zondag 31 december 2017 en zolang de voorraad strekt. Het vooraf reserveren is mogelijk van 1 december t/m 15 december. Daarnaast biedt Hans Anders tijdelijk nog twee ‘vuurwerkpakketten’: gehoorbescherming en met een gratis vuurwerkbril. Deze zijn verkrijgbaar voor kinderen en volwassenen.