Bijzondere workshops met een link naar de archeologie van het Hondsruggebied

NOORDLAREN - Toentertijde-Creative Archaeology en De Hondsrug UNESCO Global Geopark houden in De Hoeksteen in Noordlaren een drietal workshops die het rijke archeologische verleden van het Hondsruggebied naar het moderne heden brengen. Workshop  'Brei een Kei' op dinsdagavond 21 november, 'Maliën maken' op dinsdagavond 12 december en 'Graskralen maken' op dinsdagavond 16 januari 2018.

Brei een kei

Tijdens deze workshop worden zwerfkeien op verschillende manieren met wol ingepakt door te breien en vilten. Er wordt gewerkt met machinaal gesponnen luxe 50%lama -50% schapenwol, gekaarde wol van het Drents Heideschaap in verschillende kleuren en wol vers van het schaap van de schapen die het Balloërveld begrazen. Na een introductie over keien en de geschiedenis en geologie ervan kunnen de deelnemers aan de slag gaan met de verschillende manieren om ze in te pakken. Naast breien en vilten zal ook naaldbinden, een eeuwenoude textieltechniek, tot de mogelijkheden behoren.

Maliën maken

Met deze workshop leer je verschillende manieren om van maliënringen sieraden te maken. Er wordt begonnen met de geschiedenis van de maliën en hoe ze gebruikt kunnen worden om sieraden mee te maken. Daarna leren de deelnemers verschillende technieken om maliën in elkaar te buigen. Met deze kennis kunnen de deelnemers daarna hun eigen sieraad ontwerpen en maken met de maliën in verschillende kleuren, materialen en maten die er voorhanden zijn.

Glaskralen maken

Tijdens deze workshop leren de deelnemers de basis van het kralen maken. Er wordt begonnen met de geschiedenis van het kralen maken, hoe het glas uitgevonden werd en een uitleg over veiligheid en hoe je met de brander moet werken. Daarna gaan de deelnemers aan de slag, eerst met een simpele ronde kraal maken daarna met variaties daarop. Vervolgens kunnen er kralen gemaakt worden en wanneer ze afgekoeld zijn maken de deelnemers van de kralen een sieraad naar keuze.

Programma per avond

Er wordt gestart om 19.00 uur met een welkom en Geoparkpresentatie met een link naar het onderwerp van de avond door Liesbeth Simon, medewerker communicatie van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Aansluitend zal workshopleider Nadine Vukkink, publieksarcheoloog en eigenaar Toentertijde een introductie geven over het workshop thema in de prehistorie. Om 19.30 uur gaat de workshop van start en deze zal rond 22.00 uur eindigen. Aanmelden voor 14 november via info@toentertijde.nl Kosten workshop Brei een Kei € 39,95 per persoon Kosten Workshop Maliën maken € 29,95 per persoon Kosten Workshop Kralen maken € 45,-- per persoon Kosten drie workshops tezamen € 110,-- per persoon Workshoplocatie: De Hoeksteen, Lageweg 45 in Noordlaren