De fantastische wereld van Corien Oranje

HAREN - Van de Harense kinderboekenschrijver Corien Oranje verscheen onlangs een nieuw boek: De Salto Sultan. Corien Oranje, bekend van boeken als 'Onderbroek voor opa' en 'Kampioen', schreef een vrolijk, spannend boek over Farouk, die tegen zijn zin op een cruiseschip terechtkomt, maar daar onverwachts in een spannend avontuur belandt. Het wonen op een cruiseschip blijkt toch minder saai te zijn dan hij gedacht had. Waar haalt Corien haar inspiratie uit?

Schrijven betekent voor Corien rondlopen in een fantastische wereld die zij zelf heeft bedacht, een wereld waarin alles mogelijk is. Corien is  opgegroeid in Haren, zij zat op de School met de Bijbel, tegenover Albert Heijn (de school kreeg later de naam de Springschans). Van juf Huitsing kreeg zij in klas 2 een verhaaltjesschrift, waarin ze plaatjes mocht plakken en verhaaltjes mocht schrijven. Corien merkte hoe leuk zij het vond om te schrijven, en zij besloot toen al om later schrijver te worden. Corien: "Ik  ging twee keer per week naar de bibliotheek, vaker mocht niet volgens de reglementen, en ik heb geloof ik alle boeken gelezen die er waren." Na haar schooltijd heeft zij in Kampen theologie gestudeerd. Corien: "Samen met mijn man, die ik daar leerde kennen, heb ik overal en nergens gewoond en gewerkt. Na zeven jaar Jakarta besloten we terug te gaan in Nederland, en we kwamen weer in Haren terecht. Voor mij was dat thuiskomen. Mijn man kreeg een baan als gemeentepredikant in Groningen, mijn zoons gingen in Groningen naar dezelfde middelbare school als waar ik naar toe ben geweest. Het is voor mij nog steeds heerlijk om door Haren te fietsen en te lopen."

De dingen die ik zelf meemaak

"Mijn inspiratie haal ik vaak voor een deel uit dingen die ik zelf meemaak. Toen wij tussen 2003 en 2010 in Indonesië woonden, gebruikte ik Jakarta of Bali als decor voor mijn boeken. En in mijn boeken komen opvallend veel drielingen en klunzige, gênante moeders voor. Toen mijn zoons op voetbal zaten, ging ik voetbalboeken schrijven. Tijdens de trainingen stond ik met een opschrijfboekje aan het veld. Toen ze naar de brugklas gingen, ben ik stiekem geïnfiltreerd op de middelbare school en heb ik het boek 'Brugklaspower' geschreven." "Mijn boek 'Kampioen' gaat over een vriend van mijn zoons, Olivier van de Voort, die een dramatisch ongeluk kreeg met zijn paard en die sindsdien zijn onderbeen moest missen. Ik zag met bewondering hoe hij de draad weer oppakte na zijn revalidatie: hij ging weer zwemmen, en werd beter dan hij ooit geweest was. Ik wist dat ik een boek over hem moest schrijven. Inmiddels heeft hij zilver gewonnen op de paralympische spelen. Dat is het mooiste: als je boekpersonages hun eigen leven gaan leiden." "'De Salto Sultan' is natuurlijk een heel ander soort boek. Ik wilde weer eens een onbekommerd gek boek schrijven voor de middenbouw, en ik dacht aan een vader die schoonspringer van beroep is en die gaat werken op een cruiseschip. Ik ben naar de SS Rotterdam geweest voor een uitgebreide rondleiding. En ik werd geïnspireerd door een bericht over de Pink Star, de grootste diamant ter wereld. En door een filmpje over Orlando Duque, een stoere man met een paardenstaart, die schoonspringt vanaf grote hoogte. Het leuke is dat Saskia Pekelharing, de illustrator, Orlando Duque gewoon op de voorkant van de Salto Sultan heeft getekend." "Wat mijn kinderen van mijn boeken vinden? Haha, die lezen ze niet! Ik stel mijn hoop op eventuele toekomstige kleinkinderen!" De Salto Sultan is verschenen bij uitgeverij Columbus. De Salto Sultan is deel 1 van de serie Cruiseschip De Cliffhanger. Voor meer informatie over De Salto Sultan zie www.royaljongbloed.nl/product/9789085433316/de-salto-sultan