'De weg naar de vrijheid' in De Buitenplaats

EELDE - Het Berlage Saxophone Quartet komt met een nieuw programma, waarin woord en muziek elkaar versterken, naar Museum De Buitenplaats in Eelde op zondag 5 november. Ook leest Jan Brokken voor uit eigen werk, bijpassende, aangrijpende verhalen over (de weg naar de) vrijheid.

Het kwartet

Op het programma staan werken van componisten die niet in vrijheid konden componeren: Fratres van Arvo Pärt, het 8este strijkkwartet van Dmitri Sjostakovits, filmmuziek van Hanns Eisler en swingende werken van Ervín Schulhoff. Het Berlage Saxofoon Kwartet werd in 2008 in een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, het Berlage Blok, door vier bevlogen saxofonisten opgericht. Ze werden gecoacht door onder andere hun oud-docent Arno Bornkamp, en door leden van het Alban Berg Kwartet, het Artemis Quartett en het Koninklijk Concertgebouworkest. Eva van Grinsven, Peter Vigh, Kirstin Niederstrasser en Lars Niederstrassser sleepten al snel een aantal prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij het Selmer Saxofoonkwartettenconcours, bij het Storioni Festival Concours en bij het Onwings! Presentatieconcours. In 2011 werden ze laureaat bij het Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn. In 2013 won het Berlage Kwartet de Dutch Classical Talent Award en de Publieksprijs (voorheen Vriendenkrans) in het Concertgebouw Amsterdam. In 2015 ontvingen zij de Kersjes Prijs. In een tijd van politiek onderdrukking zochten componisten als Pärt, Sjostakovitsj, Weill en Schulhoff in de muziek naar troost en vrijheid, maar helaas werd hen vaak het zwijgen opgelegd. Toch wisten zij in hun composities vaak kritiek op het regime te verpakken; vaak gepaard gaande met veel ironie en humor.

Jan Brokken

Jan Brokken leest uit eigen werk bijpassende, aangrijpende verhalen over (de weg naar de) vrijheid voor. Voor wie zich voor wil bereiden: lees Brokkens boek ‘Baltische Zielen’. Zondag 5 november 14.00-15.00 uur Entree museum: €12,50/museum kaarthouders: toeslag €5,-/vrienden €3,50 /kinderen gratis Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76 Eelde info@museumdebuitenplaats.nl