Lezing Ren, Janina, ren!

HAREN - Marjan Brouwers uit Groningen en Jeannette van Ditzhuijzen uit Almelo zijn op 26 oktober te gast bij Vrouwennetwerk, afdeling Haren in 't Gorechthuis om te vertellen over hun roman Ren, Janina, ren! Deze biografische roman gaat over de Joodse Janina de Marchena-Katz (1932), die als meisje van tien jaar in bezet Polen op de vlucht sloeg voor de nazi’s. Haar aanvankelijk blije kinderjaren vol Joodse tradities en een liefhebbende familie in het stadje Chorostków worden steeds meer overschaduwd door de antisemitische dreiging vanuit zowel Polen als buurland Duitsland. Totdat eerst de Russen en bijna twee jaar later Duitsers de stad bezetten. Een voor één raakt Janina haar familieleden kwijt, tot ze er alleen voor staat en in sneeuw en kou op zoek moet naar een veilig onderdak.

De schrijfsters onderzochten de achtergronden van Janina’s aangrijpende verhaal en spraken uitgebreid met Janina zelf. Tijdens de lezing vertellen de schrijfsters over de totstandkoming van het boek en laten ze foto’s zien van Janina en haar famlie en een filmpje met een interview met Janina, opgenomen in haar winkel op Curaçao, waar zij sinds 1948 woont. Uiteraard lezen ze ook enkele fragmenten voor. De roman is in mei vorig jaar uitgegeven in het Nederlands en Engels door LM Publishers (voormalig KIT Publishers) en is tot stand gekomen mede met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Enkele reacties op het boek

Tzum: “Ren, Janina, ren! is uiteindelijk een zeer ontroerend relaas, wat extra bijzonder is omdat er vrijwel nergens op de emotie van de lezer wordt gespeeld.” Hebban: “De ontberingen die Janina Katz heeft moeten doorstaan zijn niet te bevatten. Helemaal niet wanneer je je bedenkt dat zij slechts een van de velen was. Het doet je beseffen hoe kostbaar onze vrijheid is.” NWE: “Je kunt niet anders dan van het meisje houden, en intens met haar meeleven. En hopen dat zij als representant van die grote liefdevolle familie in leven mag blijven. Deze roman is het bewijs dat dit gelukt is.” Aanvang: van 14:00 toto 16:00 uur, 't Gorechthuis, Hortuslaan 1 Haren. U bent van harte welkom.