Open Dag in de Hortus Haren

HAREN - Tijdens de Open Dag van de Hortus Haren op zondag 22 oktober kan iedereen de tuinen van de Hortus gratis bezichtigen. De botanische tuin in Haren bestaat dit jaar 375 jaar en daarom nodigen we iedereen uit om tijdens de Open Dag een kijkje te nemen in de Hortus en onze tuinen te (her)ontdekken.

De kiem voor de hortus werd gelegd in Groningen door apotheker Henricus Munting. In de jaren ’60 van de twintigste eeuw verkaste de hortus van de Grote Rozenstraat in Groningen naar landgoed De Wolf in Haren. Hier bevindt zich op ruim twintig hectare grondgebied een grote variatie aan tuinen, zoals de Chinese tuin ‘Het verborgen rijk van Ming’, de wilde plantentuin, de Keltische tuin en de rotstuin. De tuinen vormen al jaren het decor voor culturele activiteiten, zoals beeldenexposities en het Hortus Festival voor kamermuziek.

Nieuwe loten aan de stam

In de Hortus wordt door veel vrijwilligers met liefde gewerkt om de tuinen goed te onderhouden. Naast het onderhoud is de afgelopen jaren geïnvesteerd in ontwikkeling en vernieuwing: paden zijn opnieuw bestraat, horecagelegenheid De novo Plantage heeft van binnen en buiten een nieuwe ‘look’ gekregen, het entreegebouw is in frisse kleuren geschilderd, er is een nieuwe bijenstal gekomen. En er is zelfs weer een kleine publiekskas op het terrein. De meest in het oog springende verandering is de komst van de Hondsrugtuin. Na de noodgedwongen afbraak van de grote kas in 2016 is deze tuin aangelegd op het braakliggende terrein. De tuin omarmt als het ware het entreegebouw en nodigt mensen uit om binnen te komen.

Verloren en Hervonden

In de Hondsrugtuin bevindt zich de brug ‘De Rimpeling’, een kunstwerk van Gabriel Lester. Lesters werk maakt deel uit van het kunstproject ‘Verloren en Hervonden’. De titel verwijst naar de verloren gegane onderzoeksfunctie die de Hortus eerder had. En naar de hervonden waarde van de tuinen: het plezier beleven aan werken en recreëren in een groene omgeving. Kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer hebben in het kader van dit project de Hortus Hermitage ontworpen. Een silo is omgebouwd tot een uniek sociaal gastenverblijf. Vanaf het voorjaar van 2018 kunnen gasten hier tegen een aantrekkelijk tarief logeren, zodat ze de Hortus bij nacht kunnen ervaren en de kans krijgen om mee te werken in de tuinen. De Hortus is ondanks de hoge leeftijd nog steeds zeer vitaal, dankzij de inzet van meer dan honderd vrijwilligers. Behalve in de tuinen zijn vrijwilligers actief in de horeca, de winkel, de receptie, technische dienst, educatie, fondsenwerving, organisatie van evenementen en communicatie. En natuurlijk zijn ook bezoekers, donateurs, sponsoren en alle anderen die de Hortus een warm hart toedragen voor het voortbestaan van de Hortus onmisbaar. Er is in ieder geval geen gebrek aan plannen. In het winterseizoen worden deze uitgebroed, zodat er in 2018 ook weer volop te beleven valt. Open Dag Hortus Haren - Kerklaan 34 in Haren Zondag 22 oktober 2017 van 10.00 – 17.00 uur – gratis entree