Buurtbemiddeling voor een leefbare buurt

HAREN - Burenoverlast kan voor heel vervelende situaties zorgen. Buurtbemiddeling helpt mensen om ergernis en burenoverlast zelf aan te pakken. Buurtbemiddelaars brengen de partijen met elkaar in contact zodat deze onder begeleiding van de bemiddelaars hun conflict samen oplossen. Inwoners van de gemeente Haren kunnen binnenkort een beroep doen op Buurtbemiddeling.

De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die onpartijdig naar het verhaal van beide partijen luisteren en proberen hen naar een oplossing van het probleem te begeleiden. Iedereen die buren naast zich heeft wonen hoort wel eens geluiden van elkaar. Natuurlijk is dit geen probleem als het normale woongeluiden zijn of als de buren een keer een feestje hebben. Maar wanneer deze geluiden zich structureel herhalen en ze het eigen woongenot verstoren kan dit een grote bron van ergernis worden. Zo kennen we natuurlijk ook de voorbeelden van problemen met tuinafscheidingen of met overhangende bomen.

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling, ontwikkeld in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, wordt al in meerdere plaatsen in het land met succes toegepast. Het is een doeltreffende manier om met problemen tussen twee of meer buurtbewoners om te gaan. Een goede relatie tussen buren draagt bij aan een veiligere, leefbaardere buurt met betrokken bewoners. Ook in Haren is Buurtbemiddeling van start gegaan. Het is een gezamenlijk project waarbij Torion, Politie, Gemeente en Woonborg zijn betrokken. In deze fase worden vrijwilligers geworven die de training tot Buurtbemiddelaar willen volgen.

Training tot Buurtbemiddelaar

Bent u geïnteresseerd in dit project of lijkt de functie van Buurtbemiddelaar iets voor u? Neemt u dan contact op met Torion, tel. 050- 534 41 73 of via mail, info@torion.nl.