Eerste gasten Hortus Hermitage doen verslag van hun verblijf

HAREN - In september en oktober verbleven NRC-redacteur en dichter Marjoleine de Vos, moraalfilosoof Ann Meskens en organisatiefilosoof Mieke Moor als eerste gasten in de Hortus Hermitage. Op 29 oktober 2017 zal het drietal in lezingen reflecteren op de Hortus als groene retraiteplek. De Hortus Hermitage wordt vanaf het voorjaar 2018 geopend voor het publiek; op 29 oktober wordt hier meer informatie over gegeven.

’s Avonds alleen dwalen door de tuinen van de Hortus botanicus Haren. Overnachten in een bijzondere verblijfsruimte waarin oude materialen en meubels van de Hortus zijn getransformeerd tot design met een verhaal. Overdag de kans krijgen om achter de schermen van de Hortus te kijken, en een bijdrage te leveren aan het onderhoud van de tuinen. Die unieke mogelijkheden biedt de Hortus botanicus Haren met de Hortus Hermitage, een gastenverblijf met een maatschappelijk karakter dat is ontwikkeld door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, in samenwerking met Refunc.

Maatschappelijke betekenis van de Hortus

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer nodigden Marjoleine de Vos, Ann Meskens en Mieke Moor uit om als eerste gasten in Hortus Hermitage te verblijven omdat zij ieder vanuit hun eigen discipline een ander licht werpen op de maatschappelijke betekenis van de Hortus. Hoe verhoudt de beschermde omgeving van de Hortus zich tot de wereld daarbuiten? De eerste spreker is Ann Meskens, die filosoof is en ook is opgeleid tot hovenier. Die combinatie leidde de laatste jaren tot medewerking aan diverse projecten waarin tuinen centraal staan. Meskens verbleef samen met illustrator en fotograaf Tatiana De Munck, die enkele van haar boeken illustreerde, in de Hortus Hermitage. Vervolgens neemt Mieke Moor het woord. Zij heeft een achtergrond in de zorg, theologie en filosofie, én een grote liefde voor tuinen. Zij onderzoekt de mogelijkheid om (de organisatie van) werk menselijker te maken: meer open voor het gebeuren van het leven zelf, minder verstrikt in systemen die ons gevangen houden. Hoe kijkt zij aan tegen de vrijwilligersgemeenschap in de Hortus? Wordt het heilzame karakter van werken in het groen versterkt als je dat vanuit vrije wil doet? De laatste spreker is NRC-redacteur en columnist Marjoleine de Vos. Zij woont op het Groningse platteland en neemt natuur en platteland geregeld als uitgangspunt voor haar beschouwelijke columns. Datum: 29 oktober 2017 Tijd: 13.00-16.00 uur Locatie: Kerklaan 34, Haren (routebeschrijving) Entree: Het programma is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs. Entreeprijzen: € 8,50 per persoon (kinderen 4 t/m 15 jaar € 4,00; kinderen t/m 3 jaar: gratis). Graag aanmelden: klik hier. Vragen? info@taak.me Zie ook: www.hortusharen.nl en www.taak.me