Hortus Haren bloeit van de activiteiten

HAREN - Hortus Haren bloeit van de activiteiten deze herfst. Wat is er momenteel te zien en te doen op deze plek in de gemeente Haren en wat staat er op het programma?

“Ik zou hier wel voor altijd willen blijven,” zegt Ann Meskens, filosofe uit Mechelen, met een Vlaamse tongval zittend in de zon voor een 9,5 meter lange, voormalige meel- en suikersilo die afgelopen juli in de Hortus Haren werd geplaatst. Wietske Couperus van de Hortus die mij rondleidt en uw verslaggever komen haar tegen tijdens de wandeling over het mooie terrein van de Hortus. De silo is de basis van de Hortus Hermitage, een bijzonder gastenverblijf dat in augustus in de Hortus is gebouwd. Een exclusief verblijf met een sociaal karakter, want gasten krijgen de kans mee te werken in de tuinen. Op die manier kunnen ze kennismaken met de mensen achter de schermen en zelf ervaren hoe heilzaam het werken in de tuin kan zijn. Het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer heeft in samenwerking met Refunc een ontwerp gemaakt op basis van materialen en meubels die ooit een functie hadden in de Hortus. De Hortus Hermitage is onderdeel van het kunstprogramma ‘Verloren en Hervonden‘ dat in opdracht van Stichting Behoud Groene Hortus door projectbureau TAAK wordt ontwikkeld. Ann Meskens: “Het is hier fijn vertoeven, de silo heeft een schitterende lichtinval, en zelfs tijdens hevige storm en regen voel ik me op mijn gemak. Dat ik als mens dat normaal gesproken in de stad leef ’s ochtends vroeg al onkruid zit te wieden, zegt genoeg!” Ann Meskens is de eerste gast, na haar komen Marjoleine de Vos en Mieke Moor nog logeren. Op 29 oktober presenteren de drie gasten hun bevindingen en vanaf het voorjaar van 2018 is het mogelijk om hier te verblijven.

De Rimpeling in de Hondsrugtuin

In het kader van het project ‘Hortus Haren, Verloren en Hervonden’, dat bestaat uit artistieke ingrepen die worden verricht door kunstenaars, tuin- en/of landschapsontwerpers, komen we al snel na binnenkomst de brug De Rimpeling van Gabriel Lester tegen. Het kronkelende bruggetje, met in allerlei hoekjes zitplaatsjes, bevindt zich boven het watertje – door medewerkers van De Hortus al tot Harense Aa gedoopt – dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe Hondsrugtuin die is aangelegd. Landschapsarchitect Jan Maas van Boom Landscape heeft zich voor zijn ontwerp van de Hondsrugtuin laten inspireren door de Hondsrug. Haren maakt deel uit van het Unesco Geopark De Hondsrug en met de nieuwe Hondsrugtuin wil de Hortus bezoekers laten ervaren hoe boeiend en uniek het landschap van de Hondsrug is. “Er groeien in de omgewoelde grond spontaan planten als de rolklaver en het perzikkruid, en waterplanten als de lisdodde en het blaasjeskruid,“ vertelt medewerker Rijk de Ruiter enthousiast. Er liggen ook keien in de Hondsrugtuin, de grootste weegt zo’n 900 kg., die onder de grond (keileem) van de kas van de Hortus zijn gevonden.

Laarmantuin

Schuin achter de Hondsrugtuin komen we al snel in de Laarmantuin, een wilde plantentuin die is opgenomen in de Nationale Plantencollectie. Die status is toegekend door de Stichting Nationale Plantencollectie en onderstreept het nationale belang van de Hortus Haren als botanische tuin. Bij de entree staat een bord met de geschiedenis en achtergrondinformatie over het Arboretum, een plaats waar een groot aantal bomen groeit. In de tuinen van de Hortus vertoeven drie reeën, dus bezoekers kunnen zomaar oog in oog staan met een van hen. Wietske Couperus vertelt dat de Hortus regelmatig in de Laarmantuin op verschillende momenten in het jaar rondleidingen worden georganiseerd. In het voorjaar zijn er veel stinsenplanten te bewonderen en in het najaar is de tuin een paradijs voor paddenstoelen.

Komende activiteiten

Vanaf 16 september tot en met eind oktober is er in de Hortus ‘Tuin als Lab’ en kom je meer te weten over het geheime leven van planten. Wat normaal verborgen blijft voor ons, wordt met de goede proefjes en materialen zichtbaar gemaakt. Op zaterdag 21 oktober geeft botanisch kunstenaar Margriet Honingh de workshop ‘Kennismaken met Botanisch Tekenen’ in de Hortus. En op zaterdag 28 oktober wordt er van 10.00 tot 17.00 uur een brocante Bric-à-Brac gehouden in de Hortus. Kijk voor alle komende activiteiten in de Agenda op de website van de Hortus: www.hortusharen.nl Met het beeld van beeldhouwer Gert Sennema, die ter plekke met hamer en beitel bezig is een beeld te maken van de stam van een spar, in ogenschouw verlaat uw verslaggever het Hortus-complex: een plek om zeker binnenkort weer naar terug te keren. Kees Romijn