Maartenscollege ontvangt Chinese uitwisselingsstudenten

HAREN - In april van dit jaar maakte het Maartenscollege een trip naar China in verband met de uitwisseling tussen leerlingen van het Maartens en highschool attachted to CUEB in Beijing. Misschien herinnert u het zich nog de blogs met alle belevenissen. Nu zijn de Chinese leerlingen met hun adjunctdirecteur in Haren. Wat stond er op het programma voor de Chinese leerlingen?Door Christine Weston.

Zondag arriveerden de uitwisselingsstudenten na een lange reis op Schiphol. Een groep leerlingen en leerkracht Bert Meinema stonden ze op te wachten met spandoeken. Om half 10 ’s avonds kwamen ze erg moe aan op het parkeerterrein van stadion Esserberg, alwaar de leerlingen met hun Nederlandse buddy’s en diens ouders meegingen. De directeur en begeleider vanuit Globi gingen bij Bert en zijn vriendin in de auto onderweg naar het Postilion Hotel.

Een druk programma

Deze week hebben de leerlingen een totaal andere cultuur bij hun gastouder ervaren. Daarnaast waren er vele uitstapjes. De Chinese leerlingen hadden een druk en leuk programma (net als wij daar hadden). Op het Maartenscollege kregen ze lessen en reflecties op het bezoek. Er werd gesproken over cultuur en de verschillen en overeenkomsten tussen onze culturen. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan de Hortus. Groningen werd ook meerdere keren aangedaan. Door de Diepenring in een rondvaartboot en daarna bowlen. Ook werd in Groningen de Rijksuniversiteit bezocht. Een bezoek aan Amsterdam mocht natuurlijk niet ontbreken. In Friesland werd Drachten aangedaan, voor een geweldig bezoek aan de Philips fabriek aldaar. Zaterdag 30 september werd gebruikt om Schiermonnikoog onveilig te maken op tandems. ’s Avonds had een van de gastouders georganiseerd om, met iedereen die zin had, naar Ashton Brothers in het Martiniplaza te gaan. Alle 16 Chinese leerlingen, evenzoveel buddy’s en hun Nederlandse (gast)ouders gingen mee. Ikzelf heb deze week af en toe mogen meegenieten, al kon ik er niet de hele tijd bij zijn, omdat ik voor dit gedeelte van de uitwisseling geen vrij had. Maar ik at dinsdagavond 26 september samen met mijn man, jongste dochter en de Chinese Lee Zhiyong en begeleider Rick Yan bij Bert Meinema en zijn vriendin. Wat we aten? Stamppot natuurlijk! Donderdagavond 28 september verwelkomden wij dezelfde mensen in ons huis met mosselen. En zondag mocht ik mee naar Schiermonnikoog.  De laatste de avond brachten wij door in het Chinese restaurant in het Stadspark; eindelijk weer gewoon eten voor onze Chinese gasten!