35ste editie Harense Kunst- & Cultuurmarkt - programmaoverzicht

HAREN - De traditionele opening van het Harense culturele seizoen valt dit jaar op zaterdag 9 september. Wat later dan gewoonlijk in verband met de late schoolvakanties. Het belooft die zaterdag extra druk in Haren te worden: op die dag vindt ook de jaarlijkse Open Monumentendag plaats.

De opening van het Culturele Seizoen in Haren is een initiatief van de Culturele Raad Haren (CRH) en het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) in nauwe samenwerking met de Bibliotheek Haren en wordt onder meer ondersteund door het Dorpsfonds Haren. De Kunst- & Cultuurmarkt is er van 11.00-17.00 uur op zaterdag rond ’t Clockhuys en de Dorpskerk en bovendien op het Raadhuisplein. Tegelijkertijd houdt het Centrum voor Kunst en Cultuur in ’t Clockhuys haar Open Dag met alle informatie over het nieuwe cursusaanbod.

Kunst & optredens

Verreweg de meeste van de honderd kramen zijn ook dit jaar weer verhuurd aan kunstenaars uit het hele land en aan de talrijke Harense culturele verenigingen en organisaties die hun jaarprogramma komen toelichten. Daarnaast zijn er gedurende de hele dag uiteenlopende optredens op en rond de twee podia aan het Brinkhorstplein en op het Raadhuisplein. Leerlingen en docenten klassieke en lichte muziek van het CKC laten volop van zich horen. Tussen de concertjes door presenteren de Harense balletscholen zich en verzorgt het Muziektheater Thalia een optreden. De hele dorpskom is deze zaterdag vol reuring.

Filmvoorstelling

Feitelijk begint de opening al op vrijdagavond 8 september in ’t Clockhuys: Het Filmhuis Haren biedt dan een gratis filmvoorstelling aan. Marieke van Tol houdt een inleiding over de film, die vervolgens door het Filmhuis wordt vertoond. Tweemaal per maand verzorgt het Filmhuis vervolgens steeds op een vrijdagavond een filmvoorstelling.

The Blind Roofers

Dankzij het Dorpsfonds Haren is de Groningse band The Blind Roofers gecontracteerd. De viermansformatie die invloeden uit de genres Americana en Classic Rock van de sixties en seventies mixt en in een hedendaags jasje steekt, speelt ’s middags zowel aan de Brinkhorst als op het Raadhuisplein. Tijdens de Kunst- & Cultuurmarkt treedt de vertrouwde ‘ballonnen- en schminkclown Joepie’ weer op. Joris ten Have is op verschillende plekken in de dorpskom met zijn draaiorgeltje te horen. De Schaakclub Haren speelt haar geliefde sport op groot formaat op het schoolplein. En op het Raadhuisplein is de plaatselijke brouwerij Pivo met een bierproeverij present.

Programmaoverzicht

Vrijdag 8 september 19.30 uur: Marieke van Tol houdt een inleiding bij de film die aansluitend (om 20.30 uur) wordt vertoond door het Filmhuis Haren in ’t Clockhuys. Zaterdag 9 september 11.00-17.00 uur: Kunst- en Cultuurmarkt Haren met circa 100 kramen vol werk van kunstenaars uit het hele land; presentaties op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst; Open Dag Centrum voor Kunst en Cultuur. In het centrum 11.00-16.00 uur: Joris ten Have met draaiorgel. 12.30-16.30 uur: Ballonnen- en schminkclown Joepi. Podium CKC 12.00-15.30 uur: diverse presentaties leerlingen en docenten klassieke en lichte muziek CKC; presentaties van Balletschool Haren en van Thalia. Ook is een optreden van The Blind Roofers voorzien. Podium Raadhuisplein bij Intermezzo 13.00-15.00 uur: The Blind Roofers. 15.30-18.00 uur: Jazzkwintet Joop van Dalen & friends. Zowel het programma van de Kunst- & Cultuurmarkt als dat van de Open Monumentendag is zoals gebruikelijk ook op www.deagendavanharen.nl te vinden. Ook op www.clockhuys.com, FB Culturele Raad Haren, FB ’t Clockhuys-CKC en op www.oldgo.nl is informatie te vinden.