Harener krijgt postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis

HAREN - De 19-jarige Bart Rozeboom verzamelt Nederlandse uniformen van voor de Tweede Wereldoorlog. Vanwege zijn hobby heeft hij militaire verleden van zijn overgrootvader, Hendrik van der Veen uit Haren, uitgeplozen en het 'vergeten' mobilisatie verhaal van zijn overgrootvader weer tot leven gebracht. Bart Rozeboom: "Aangezien Hendrik van der Veen in 1940 in dienst is geweest, heb ik zijn Mobilisatie-Oorlogskruis postuum aangevraagd en toegekend gekregen." Hendrik van der Veen heeft destijds aan de Hoornsedijk in Haren gewoond. 

Als kleine jongen werden mij vaak de militaire foto’s van mijn overgrootvader, Hendrik van der Veen, laten zien door mijn vader. Met veel indruk bewonderde ik deze foto’s. Toen wilde ik altijd al weten wat mijn overgrootvader gedaan heeft in zijn diensttijd. Mijn oma, de dochter van Hendrik van der Veen, kon een aantal details vertellen en dat was het,"Kind, vroeger werd daar niet over gesproken." Vanwege mijn hobby heb ik veel kennissen die mij hebben geholpen met het uitpluizen van mijn overgrootvader zijn verleden. Mijn zoektocht begon bij zijn militaire staat van dienst. Hierin stond precies wat hij tijdens zijn diensttijd gedaan heeft.

Militaire staat van dienst

Mijn overgrootvader moest in 1931 opkomen als 'gewoon dienstplichtig' soldaat bij het 12e regiment infanterie. Volgens zijn staat van dienst zou hij in Kampen opgeleid worden tot officier. Paleiswacht en schietoefeningen heeft hij de eerste jaren van zijn diensttijd moeten volbrengen. Door veranderingen in het regiment heeft hij helaas geen officier mogen worden. Na die tijd werd mijn overgrootvader in Termunterzijl geplaatst ter verdediging van ons land ten opzichte van onze oosterburen. Op 28 september 1938 werd hij acuut opgeroepen want er dreigde oorlog. Deze oproeping werd BO-UV genoemd (Buitengewone Oproeping Uitwendige Veiligheid) of te wel, verhoogde staat van paraatheid. Op 5 oktober keerde hij huiswaarts. Op 29 september 1939 moest mijn overgrootvader zich melden, de mobilisatie was begonnen. Hendrik van der Veen: "Na de capitulatie lagen de soldaten op straat te huilen." Op 25 mei 1940 kreeg Hendrik van der Veen 'groot verlof' wat uiteindelijk leidde tot diensteindiging. Bart Rozeboom Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Rozeboom via bart-rozeboom@hotmail.com