Zomerexpositie in synagoge Zuidlaren nog te bezichtigen

Haren - ZUIDLAREN - In de synagoge van Zuidlaren is deze zomer nog tot en met 2 september een expositie te zien van schilderijen van Marcel Duran en portretten in brons van Esther Julius uit Haren.

Marcel Duran

Marcel Duran volgde een klassieke opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Hij schildert onderwerpen die hij om zich heen ziet: het landschap, de stad met haar gebouwen, straten en water, portretten en figuren. Duran werkt naar levende onderwerpen: voor portretten wordt geposeerd, landschappen worden en plein air - naar de natuur zelf - geschilderd. In een relatief kort tijdsbestek dient de essentie van het onderwerp te worden verbeeld. Dat maakt de schilderijen van Marcel Duran bijzonder levendig en zeer sfeervol.

Intiem

De schilderijen van Duran zijn intiem. Dat heeft deels te maken met de formaten van zijn schilderijen, die doorgaans van handzaam formaat zijn. Maar deze intimiteit hangt ook samen met zijn werkwijze. De schilderijen nodigen niet alleen uit tot een beschouwing van het afgebeelde in zijn totaliteit en de sfeer die dit verbeeldt, maar eveneens tot gedetailleerde bestudering van toets en suggestie. Een belangrijk onderdeel van Marcel Duran’s oeuvre zijn de portretten die hij maakte in opdracht van zowel particulieren als bedrijven. Zo portretteerde hij bijvoorbeeld in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen diverse hoogleraren.

Esther Julius

Esther Julius heeft een achtergrond als IC-verpleegkundige in het VUmc in Amsterdam. Na haar verhuizing naar Midlaren in 1986 gebruikte zij haar creatieve talenten in haar winkel Het Roosje van Midlaren. Daarnaast ontwikkelde Julius een passie voor het boetseren van portretten in klei. Als autodidact werd ze gesteund door beeldhouwer en bronsgieter Stephan Berkhemer uit Finsterwolde. Na aanvankelijk portretten te hebben gemaakt van naaste familieleden, werkt Julius de laatste jaren in opdracht. Zo vervaardigde ze in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen een portret van Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus van de (voorloper van de) RUG. De portretten worden gemaakt in klei, gevolgd door bronsgieten volgens de cire perdue-methode.

Vuurdoop

Voor Esther Julius, al zeventien jaar bestuurslid van de synagoge in Zuidlaren waarvan de laatste vier jaar als voorzitter, is het haar eerste expositie. Esther Julius is woonachtig in Haren en organiseert al acht jaar exposities in de synagoge. De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren is geopend op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.