Open Monumentendag voor Boeren, burgers en buitenlui

HAREN - Zaterdag 9 september wordt in Haren de Open Monumentendag gehouden. Opengestelde monumenten zijn dan gratis te bezoeken. Zaterdag is ook de startdatum van het Cultureel Jaar met de traditionele Kunst- en Cultuurmarkt op het Raadhuisplein. De vroegere stadsomroepers begonnen hun mededelingen met het uitroepen van de aanhef “Boeren, burgers en buitenlui”. Rondom dit thema is een aantrekkelijk programma opgebouwd.

De commissie van de Harense Historische Kring Old Go houdt zich bezig met het organiseren van de activiteiten. De nadruk dit jaar ligt in Haren op het kunnen bezichtigen van de beide monumentale kerken in Haren en Noordlaren, de Dorpskerk en de Bartholomeuskerk in Noordlaren. De beide molens in Haren en Noordlaren zijn in werking en een kijkje nemen is zeker de moeite waard. De boeren lieten er hun graan vermalen tot veevoer voor de varkens, de kippen en het rundvee. Voor de bakkers werd bakmeel voor het brood gemalen. Alle vier objecten zijn monumenten in de ware zin van het woord. Want wat is een dorp zonder een molen of een kerk? En bij kerken horen kerkhoven. Deze kunnen ook worden bezocht.

De Museumbus uit Hoogezand die een aantal jaren een mooie route heeft gereden door de gemeente, is nu vervangen door een huifkar, getrokken door twee paarden. ’s Morgens wordt een route gereden in Haren, vertrek vanaf het erf van molen De Hoop aan de Rijksstraatweg. Deze huifkar maakt ’s middags een route door Noordlaren, eveneens met een vertrek vanaf een molen, maar nu De Korenschoof. Bijzonder is dat voor het eerst op een Open Monumentendag in het kader van het thema van de dag, twee veebedrijven kunnen worden bezichtigd. Beide liggen aan de (fiets)route van Haren naar Noordlaren. De families Steenbergen in Onnen en Hoenderken in Noordlaren vertellen graag over hun bedrijf.

De opening van de Open Monumentendag vindt plaats in de Dorpskerk in Haren op 9 september om 10.00 uur door de wethouder van Cultuur, Mathilde Stiekema. Na de opening zal ds. Oosterdijk een lezing geven over de kerk in al zijn facetten. Het is uitnodigend om eerst de opening en inleiding bij te wonen en vervolgens een bezoek te brengen aan de kunstmarkt.