Haren lééft | Arnold Heikamp

Haren - Kattenbakgrit

Twee weken geleden speelde FC Groningen in Haren een oefenwedstrijd tegen Real Sociedad uit Spanje. De volledige redactie van Haren Lééft was bij dit evenement op Sportpark De Koepel aanwezig. De FC (en dus niet de ‘FC’, zoals wij het regelmatig in deze krant gespeld zien staan, daarvan willen wij nu de gelegenheid zich voordoet best even een punt maken) speelde in lichtblauwe shirts, want de ‘release’ van de officiële wedstrijdshirts stond pas een paar dagen later op het programma. De gekkigheid in het betaald voetbal neemt elk jaar groteskere vormen aan.

We stonden schuin achter een der doelen. Direct naast ons stonden twee heren. De ene rookte een fijn geurende sigaar vanonder een uitzinnige bril en de andere compenseerde een totaal gebrek aan hoofdhaar door een baal vet voor zich uit te torsen die zo groot was als een strandbal en deinend over zijn broekband gobbelde.

‘… lag er opeens een soort roodachtige kattenbakgrit overheen!’ vingen we op van de Sigaar. ‘En het wás dus prima in orde. Een keer zo breed en schitterend nieuw strak asfalt. Kon niet beter. Komen ze hier mee aan! Alsof je door stroop rijdt. Dat noemen ze een fietssnelweg. Nou, ik ga wel over de Rijksstraatweg!’

De Strandbal volgde een hoekschop van FC Groningen die stierf in goede bedoelingen, en bromde toen: ‘Tjongejongejonge.’

‘Je glijdt er ook heel gemakkelijk op uit, heb je je kop vol grit. Daar denken ze dus niet aan!’ ging de Sigaar nog even door.

‘Misschien zijn ze nog niet klaar,’ zei de Strandbal.

De Spanjaarden speelden zich met frivool balspel vol hakballetjes en goocheme driehoekjes naar een 1-0 voorsprong bij rust.

In de pauze liepen we even naar de bierpomp, die bij het clubgebouw opgesteld stond. De gezelligheid dreigde ons zicht op de tweede helft te ontnemen, maar net op tijd wisten we ons ervan los te rukken en weer naar de rand van het veld te wandelen.

De Strandbal en de Sigaar stonden nog op hun plek. Ze volgden de wedstrijd. De FC wist geen vuist te maken.

‘De problemen liggen op het middenveld,’ analyseerde de Strandbal. ‘Geen creativiteit.’

Real Sociedad won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0.

‘In feite waren ze vrij kansloos,’ concludeerde de Sigaar. ‘Dat wordt weer een moeizaam seizoen,’ voorspelde hij ook nog.

‘Ja, het wachten is op een ramp,’ beaamde de Strandbal. ‘Het is als met dat fietspad van jou: vandaag of morgen zal er wel iemand overheen walsen.’