Bruidsvlucht | Henk van der Zijden

Haren - Zoals velen hebben ervaren is de Hortus in Haren een ideale plek voor bruidsparen om zich te laten fotograferen op die voor hen onvergetelijke dag. Als het dan zo’n mooie zonnige dag in juni is en er weinig wind staat zullen zij zich daarbij niet realiseren dat het ook voor honingbijen een bijzondere dag is. Bij die omstandigheden zal een jonge Koningin namelijk ook haar hoogtepunt beleven.

Dat is in ieder geval dit jaar weer verscheidene malen gebeurd. Om het aantal bijenvolken op de Hortus weer op de gewenste sterkte te krijgen hebben we in het voorjaar een beperkt aantal volken naar het koolzaad gebracht. De prachtig geel gekleurde velden met bloemen bevatten een enorme hoeveelheid nectar en stuifmeel waar honingbijen gek op zijn. Deze overdaad stimuleert de koningin enorm en het volk zal explosief groeien.

Dat betekent dus veel bijen en dus mogelijkheden voor het vermeerderen. Dat doen we door het maken van broedafleggers. We nemen een raam met jong broed uit een groot volk en hangen dit samen met ramen met voer in een schone kast. We zorgen dat er voldoende bijen in zitten die het broed blijven verzorgen. Omdat het nieuwe volk merkt dat er geen Koningin meer in de kast aanwezig is zal het snel beginnen met het aanzetten van zogenaamde moerdoppen.

Na ongeveer twee weken zullen de jonge prinsessen uitkomen en zal de sterkste, na een bloedstollend gevecht met de andere prinsessen, als enige overleven en uitverkoren worden als de nieuwe Koningin. Vervolgens zal zij, nadat ze is aangesterkt en uitgegroeid, nog ongeveer drie weken hebben om zich te laten bevruchten. Op een windstille droge warme dag verlaat ze de kast totdat ze ergens tussen de 100 en 200 m hoogte terechtkomt in een wolk van darren. Zij verzamelt daar van 12 tot soms wel 25 darren het sperma. Geen van deze darren overleeft deze orgie. De Koningin echter keert voldaan terug naar haar volk en kan zich de rest van haar leven van ongeveer vijf jaar, wijden aan het leggen van eitjes.

Afhankelijk van de grootte van de raat waarin zij het eitje legt wordt het wel of niet bevrucht. In kleine raat komen bevruchte eitjes, waaruit werksters worden geboren. In grote raat komen onbevruchte eitjes waaruit darren worden geboren. Zo krijgt de Koningin per jaar wel meer dan 100.000 nakomelingen. Ik mag hopen dat de bruiden die zich in de Hortus laten fotograferen dit bespaard zal blijven.