Prettig wonen in nieuw Haren

HAREN - Op de plek waar voorheen het Instituut voor Bodemvruchtbaarheid was gevestigd, verrezen zo’n vijf jaar geleden de eerste huizen van het nieuwbouwproject Het Harener Holt (om verwarring voor te zijn heet het nabijgelegen sportpark van hockeyclub GHHC: De Harener Holt). De wijk heeft zich aan de kant van de Oosterweg inmiddels verder uitgebreid tot aan de spoorlijn.

Tijd om op een doordeweekse zomerdonderdag eens te gaan kijken wat bewoners die overzomeren, of die nog niet op vakantie zijn, het wonen hier ervaren.

Het Harener Holt

Vanaf de Kerklaan, waar aan de weg en het fietspad wordt gewerkt, treedt uw verslaggever via De Wolt de wijk binnen. De eerste indruk is al meteen karakteristiek: een vriendelijk ogende hofjesachtige wijk met statige landachtige huizen met groen voor de deur. Dit laatste noemt Kees van den Berg als een van de voordelen van het wonen in deze nieuwe wijk. Hij is vijf jaar geleden met zijn gezin vanuit de stad Groningen aan de Avemoerscampe komen wonen en noemt het perfect om hier te wonen. Het is een rustige weg en het groen, waardoor kinderen veilig buiten kunnen spelen, wordt goed onderhouden. Zijn zoon, die op tennis en hockey zit, kan ook nog spelen in twee speeltuintjes en die heeft nog een speciale tip: voetballen op het Cruyff-court bij Beatrixoord.

De Oosterweg over

Via een paadje en een charmant bruggetje - dat niet over water leidt - komt uw verslaggever uit bij de Oosterweg, bij boerderij Oude Hof. Hier aan de rand bevinden zich de vrije kavels die vaak schitterend bebouwd zijn. Daar schuin tegenover gaat de nieuwbouw verder, al wordt hier ook nog volop gebouwd. Ook zijn er nog open plekken - die extra opvallen door de harde wind die er vandaag staat - richting Hoogkamp, alwaar huizen vlakbij de spoorlijn zijn gesitueerd. Aan de Honderdspint hangt in het blauw ‘it’s a boy’ achter een van de ramen: met de jonge aanwas in de wijk zit het wel goed. Dat blijkt ook uit het meisje dat zich aan de Eenkoorn op haar loopauto snel voortbeweegt. Haar moeder vertelt dat ze drie jaar geleden vanuit Nijmegen (haar man vanuit Hoorn) hier met veel plezier zijn komen wonen. Ze noemt de gezelligheid met veel jonge kinderen en dat er vrijwel geen auto's (alleen bestemmingsverkeer) door de straten rijden als voordelen. In dit straatje kijkt men uit op een boerderijtje dat hier van oudsher staat.

Over de Grootslaan richting Rummerinkhof

Via de Grootslaan, het weggetje dat naar de spoorlijn loopt, gaat de wijk verder over de Essenlande. Hier bevinden we ons tegenover de hockeyvelden aan de Oosterweg en hier staat aan de rand nog een aantal kavels te koop. De vader die ik tegenkom woont hier pas drie dagen en roemt, komend vanuit Winschoten, Het Harener Holt. Het bevindt zich tussen de Stad en Haren, er is veel ruimte en de school is dichtbij. In dit gedeelte vallen de iets meer spitse huizen op en er is wat meer afwisseling. Via Hovinge komt uw verslaggever ten slotte uit bij het deel richting de achterzijde van de Rummerinkhof. Hier ligt al een asfaltweg dat naar alle kanten meandert, maar de kavels 6.01 tot en met 6.30 moeten nog worden bebouwd. Ik verlaat de wijk weer via de Grootslaan en Oosterweg waarbij opvalt dat die wegen slecht zijn geoutilleerd voor voetgangers. Misschien een tip voor de gemeente om hier, gezien het toenemend gebruik door de vele nieuwe bewoners, in de nabije toekomst iets aan te doen.

Kees Romijn