De Kenia-roeping van Roelof en Klara

HAREN - Roelof en Klara Bus uit Haren zeggen hun huis op en denken in de tweede helft van september te vliegen naar Kenia voor een periode van zes tot acht maanden. Daar zetten zij zich in voor de realisatie van peuteropvang en crèche en daarnaast verbeteren zij een school met 450 leerlingen. Zij zijn net weer terug uit Kenia waar ze drie weken zijn geweest en delen graag hun belevenissen.

Roelof en Klara werken vanuit Stichting Immanuel Hoogezand, deze stichting werkt interkerkelijk en is dus niet aan een kerk verbonden. Persoonlijk zijn zij verbonden aan de Stadskerk, vrije Baptisten in Groningen. Roelof en Klara geloven dat een groot deel van de armoede dragelijker zou zijn en minder wanneer mensen voedsel, geld en materiaal gaan delen: "Jezus zag om naar de zwakken en schreef ze niet af. Zo mogen wij als christenen de zwakken helpen en hun hoop en perspectief bieden. Hoop geven aan hen die geen uitzicht hebben op hoop."

Bezoek Kenia

Roelof en Klara: "Ons doel was in Nairobi een project te bezoeken voor opvang van baby’s en peuters. Dit komt niet echt uit de verf en zodoende waren we gevraagd om dit bezoeken en te kijken of we dit aan de loop kunnen krijgen met daarnaast andere gerelateerde organisaties aan het project. Dit project is opgezet door een Nederlands echtpaar onder de organisatie Gain.

Midden in de sloppenwijk Kibera is een gebouwtje neergezet voor opvang van peuters en baby’s. We liepen door smalle steegjes, over vuilnis en open riolering om er te komen. Eenmaal gearriveerd zagen we beneden een zaal waar de kinderen dus moeten worden opgevangen en daarboven een zaal waar andere activiteiten worden georganiseerd. Onder leiding van een groep die zelf leeft in de sloppenwijk, Harambee toto vinden er huisbezoeken plaats en preventie. Een erg goede zaak en dit maakte indruk op ons.

Zo ook in Kibera. Op mij vraag hoe ze overleven (de meeste mensen zitten onder de armoedegrens) vertelden ze met een blij gezicht dat ze niets te kort hebben en dat iedereen alles deelt, een broodje, mais, eieren en vlees. We zagen opnieuw dat het werkt wanneer we onze verantwoording oppakken. Ontroerend om te zien.

Op de terugweg hoorden we prachtige liederen en wat bleek, er was een kerkdienst aan de gang en eenmaal door de smalle steegjes stonden we midden in een dansende menigte, prachtig. Op een zondag hebben Klara en ik hier het Woord gebracht en na de dienst stond er een warme maaltijd klaar.

We kwamen in contact met een school van 450 kinderen verdeeld over acht klassen. Dit maakte grote indruk op ons. Gezien de omstandigheden waarin ze moeten leren. Lekkende dak en, schimmel op de muur. De schoolbankjes waren eigenlijk brandhout. Maar ze waren zo blij, want ze konden naar school! Ook al kwamen ze met een lege maag en ook al kan de school hen ook geen eten geven wegens gebrek aan financiën, ze waren dankbaar! We gaven geld voor voedsel en we waren aanwezig toen de kinderen tussen de middag rijst met bonen kregen, erg voedzaam en smakelijk. Daarnaast hebben wij nog vier sterke voetballen gekocht want er is een grote binnenplaats waar ze tussen de middag mogen spelen. Hier zou een bouwgroep goed en veel werk kunnen verzetten. Ook egalisatie van het plein en voor aanleg speeltoestellen. Wij willen ons hiervoor inzetten en vragen om hulp."

Ondersteuning

Roelof en Klara kunnen dit niet alleen doen. Zij hopen en geloven in ondersteuning. Indien u een financiële bijdrage wilt leveren zou dit zeer welkom zijn. Zij zoeken we mensen die maandelijks het werk in Kenia willen ondersteunen en gebruiken het geld voor ontwikkeling van de bevolking en van de school. Uw gift is dan welkom met vermelding: Onderwijs en Ontwikkeling Kenia. Ook zoeken zij sponsoren voor de verhuizing. Zij zullen de eerste drie weken in een Baptisten community verblijven en uitkijken naar een locatie iets buiten de stad. In een gebied waar de stam Masai leven. Uw gift is welkom op het rekeningnummer van Immanuel NL73 RABO 0320751163 met vermelding: Kenia 1004. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof en Klara via immanuelhoogezand@gmail.com of 0637442523.

Blog

Tijdens hun verblijf in Kenia gaan Roelof en Klara de lezers van het Harener Weekblad op de hoogte houden van de ontwikkelingen en hun belevenissen middels een blog.