Koning van het Grasland – Theater bij de boer

TYNAARLO -  Pier21 en Theatergroep Jan Vos brengen op donderdag 3 en vrijdag 4 augustus de voorstelling ‘Koning van het Grasland’ naar Tynaarlo. De voorstelling vindt plaats bij een boerderij in Donderen en gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur.

‘Koning van het Grasland’ gaat over het boerenechtpaar Hessel en Anke Kroes, twee zogenoemde ‘plankgasboeren’. Na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam, proberen ze hun leven weer op de rit te krijgen. Ondertussen komt de mond-en-klauwzeer (MKZ), een zeer besmettelijke virusziekte bij onder meer rundvee, schapen en varkens, gevaarlijk dichtbij. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komt het echtpaar lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Indrukwekkende sfeer

Theatergroep Jan Vos reist in de zomermaanden door Friesland, Groningen en Drenthe om op verschillende locaties de voorstelling te spelen. Op 3 en 4 augustus is het de beurt aan Donderen. Eerdere opvoeringen werden goed ontvangen door de pers. Zo schreef Friesch Dagblad over ‘Koning van het Grasland: “In een fantastische, indrukwekkende sfeer midden in de weilanden waar een podium is opgesteld, word je als kijker aangenaam meegezogen in de thematiek.” De voorstellingen beginnen om 20:00 uur en duren tot ongeveer 21:45 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website van de voorstelling: http://toneelgroepjanvos.nl/.

FesTYvals

Vanaf mei 2017 mag de gemeente Tynaarlo zich de Culturele gemeente van Drenthe noemen. Een jaar lang kan iedereen genieten van allerlei culturele festiviteiten, ook wel FesTYvals genoemd. Het thema is ‘Historie met een knipoog’. De Festyvals vinden dan ook plaats rond een aantal cultuurhistorische kernpunten, zoals het Meisje van Yde, Berend Botje en de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Meer informatie is te vinden op de website van het culturele jaar, www.Festyvals.nl of op de Facebookpagina.