Bos wordt weer heide in Vijftig Bunder bij Midlaren

MIDLAREN -  Natuurmonumenten start begin augustus met heideherstel in natuurgebied Vijftig Bunder bij Midlaren. Er wordt de komende maanden zo’n 8 hectare bos gekapt en er wordt geplagd. Dit open landschap biedt straks weer ruimte voor heide. Binnen enkele jaren kleurt Vijftig Bunder weer paars in de zomermaanden.

Omgeving helpt mee

Projectleider John Dijkema van Natuurmonumenten legt uit dat het gebied de afgelopen jaren vol gegroeid is met vooral eiken. ‘Het open karakter is grotendeels verdwenen en dat is jammer, vroeger zag je hier grote stukken met kraai- en dopheide ’s zomers het gebied paars kleuren. Dat vond ook de omgeving. Zij maakten zich sterk voor het herstel en zetten een gebiedsfonds op. Hier wordt een deel van het herstelproject uit bekostigd.

Archeologisch rijk gebied

Vijftig Bunder, dat vlak naast het grotere Noordlaarderbos ligt, is rijk aan archeologische sporen. ‘In het open gebied zijn straks ook de grafheuvels en Middeleeuwse karrensporen weer beter zichtbaar voor het publiek zo vervolgt Dijkema. ‘We houden natuurlijk tijdens de werkzaamheden rekening met alle archeologische waarden, zoals de celtic fields en de tankgracht uit WO II’.

Excursie

Geïnteresseerd in het project en naar de werkzaamheden? Natuurmonumenten organiseert dinsdag 22 augustus een excursie door Vijftig Bunder. Belangstellenden zijn om 19.00 uur van harte welkom. De excursie start vanaf de splitsing Vijftig Bunder/Tolhuisweg in Midlaren. Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie. Aanmelden is niet nodig.