Stop de stresstrein

HAREN - Het Centrum voor Jeugd en Gezin Haren houdt voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7 en 8) mindfulness, oftewel aandachttraining. De serie van acht praktische bijeenkomsten wordt verzorgd door mindfulnesstrainer Marieke van Tol en start 15 september.

Marieke van Tol is docent Engels op het CSG Wessel Gansfort in Groningen. Vanuit haar vak als docent en mentor is ze het mindfultrainerschap ingerold. Ze zag dat er behoefte was aan mindfulness bij sommige van haar leerlingen. Aanleiding om aandachttraining te geven vond zij ook in de woorden van de jeugdarts van het consultatiebureau. Aandachttraining wordt namelijk met regelmaat geadviseerd. Een drukke wereld We leven in een drukke wereld, waarin rust en evenwicht soms zoekraken. Bij kinderen kan dat zich uiten in slaapproblemen, prikkelgevoeligheid, concentratiestoornissen, onrust, piekeren, nervositeit bij toetsen, etc. Dan helpt het om de aandacht te leren richten: doelbewust, van moment tot moment, zonder oordeel.

Rust

Marieke: “Tegenwoordig ervaren onze kinderen veel prikkels en hebben zij meer last van stress dan vroeger. Toen ik mentor was van leerlingen in Havo 5 en VWO 6 zag ik veel leerlingen blokkeren. Toen ontstond bij mij de vraag of aandachttraining niet wat voor deze leerlingen zou zijn. Ik heb vervolgens de opleiding voor mindfulnesstrainer gevolgd en ben er op school mee begonnen. In aandachttraining leren zij beter observeren en zich concentreren, om zichzelf tot rust te kunnen brengen. Kinderen en jongeren van elke leeftijd kunnen leren om even te stoppen met ‘doen’ en in plaats daarvan vriendelijke, nieuwsgierige aandacht te brengen bij wat er nu, op dit moment, is. “De stresstrein stoppen voordat ze in paniekstad zijn aangekomen. Voor veel (pre-)pubers zijn emoties heel absoluut, heel groot. Maar wat is er hier en nu? Dan wordt het eenvoudiger”, zegt Marieke.

Grip

Marieke: “Ik geef de kinderen ook opdrachten mee om thuis mee aan de slag te gaan.  Zodra ze merken dat er dingen zijn die ze zelf kunnen aanpakken door de aandachtoefeningen, geeft hen dat een gevoel van grip te krijgen op dat wat hen dwars zit. Ik leer de kinderen bewuste, vriendelijke opmerkzaamheid te trainen in acht bijeenkomsten. Daarna kunnen ze zelf verder.” De kosten voor de acht mindfulnesstrainingen bedragen 75 euro. Coördinator CJG Haren Tatjana Schut: “Bij een krappe beurs is korting in overleg mogelijk. Hierover kunt u contact met mij opnemen via cjg@haren.nl of 06-52301690.”
Aanmelden kan bij Marieke van Tol: inschrijving@m3aandachttraining.nl
Voor wie: leerlingen uit groep 7 / 8 Waar: Centrum voor Jeugd en Gezin, Mellenssteeg 16 te Haren. Dag: 8 bijeenkomsten op vrijdagmiddag van 15.30-16.15 uur. Trainingsdata: 15 september - 10 november www.cjgharen.nl