Stoomdag bij De Wachter

ZUIDLAREN - Bij De Wachter in Zuidlaren is het op zaterdag 29 juli allemaal stoom wat de klok slaat. De machinisten halen letterlijk alles uit de kast om alle werkbare stoommachines vol onder stoom te brengen. En dat zijn er heel wat.

Museum De Wachter heeft namelijk een unieke en zeer grote en uitgebreide collectie (in bedrijf zijnde) van een negental stoommachines en kan daarom dus ook een Stoommuseum worden genoemd.

Wat is er te zien en te doen?

Zo zijn onder meer te bewonderen een grote liggende compound-stoommachine (bouwjaar 1895), een middelgrote eencilinder stoommachine (bouwjaar 1900), een eencilinder expansiemachine (bouwjaar 1890), een grote staande compoundmachine (bouwjaar 1925) en meerdere machines. Ook de unieke machines, de Stoomlocomobiel (bouwjaar 1930 fa. Marshall), evenals een Stoomtractor staan nabij de parkeerplaats volledig onder stoom. De unieke en enig in zijn soort zijnde Stoomraderboot, De Jonge Wachter, ligt vanaf 10.00 uur volledig onder stoom op de eerste passagiers te wachten voor een rondvaart naar het Zuidlaardermeer. Voor deze dag is een speciale vaarprijs van toepassing (50% reductie!). Stoommuseum De Wachter heeft ook een bijzonder grote collectie miniatuur stoommachines; deze zijn alle, voor zover mogelijk, werkend te bewonderen. De machinisten van De Wachter demonstreren graag alle in werking zijnde machines en voorzien de bezoekers van alle informatie.  Museum De Wachter is geopend vanaf 10.00 uur, de gehele dag tot 16.30 uur. Havenstraat 36 Zuidlaren. Voor meer informatie zie www.dewachter.nl of mail naar info@dewachter.nl