Sietse Dijt van het Maartens wint brons op Internationale Chemieolympiade

HAREN - Van 6 tot en met 15 juli werd de 49e Internationale Chemieolympiade (IChO) gehouden aan de Mahidol Universiteit van Bangkok. 279 middelbare scholieren uit 78 landen gingen de strijd met elkaar aan. Daniil Soloviev van het St. Stanislascollege in Delft won een bronzen medaille. Hij gaat hierna Natural Sciences studeren in Cambridge. Een andere bronzen medaille ging naar Sietse Dijt van het Maartenscollege in Haren (Gr). Een bijzondere prestatie als 5 vwo'er. Helen Zegelaar van het Bernardinuscollege in Heerlen en Jim Wittebol, van het Martinuscollege in Grootebroek vielen helaas net buiten de prijzen, zij kregen een certificaat van deelname.

Het Nederlandse team werd geselecteerd aan de hand van de uitkomsten van de 38e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder dit jaar plaatsvond aan de Rijksuniversiteit Groningen. De olympiade, met als thema 'Bonding the World with Chemistry' , werd geopend door ZKH prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand. Internationale Chemieolympiade (IChO) De President van de Mahidol Universiteit, professor Udom Kachintorn, benadrukte in zijn speech bij de prijsuitreiking dat de IChO gaat over academische excellentie en het maken van internationale vrienden. Een medaille winnen is daarbij een mijlpaal, maar succesvol zijn is een continu verhaal en daarop hebben en houden alle deelnemers, of ze nu wel of geen medaille hebben behaald, een reële kans. De olympiade werd gewonnen door Alexander Zhigalin uit Rusland. Tweede werd Wei-Yu Lin uit Taiwan.  De Nederlandse leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Martin Groeneveld en Emiel de Kleijn.

Praktijk en theorie

De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Tijdens het practicum werden drie zuur-base indicatoren spectrofotometrisch onderzocht, een titrimetrische bepaling gedaan van het oplosbaarheidsproduct van calciumjodaat en werd het koolstofskelet van een organische verbinding ontrafeld met behulp van NMR. De theorietoets was met elf opdrachten lang. De leerlingen gingen onder andere na hoe het fosfaat en silicaatgehalte in de bodem bepaald kan worden, ze moesten vragen beantwoorden over de synthese van sauristolactaam en pancreatistatine, twee alkaloïden met celdodende eigenschappen tegen kankercellen respectievelijk een remmende werking op kankercellen. Verder namen ze de productie met heterogene katalysatoren van propyleen, één van de meest waardevolle chemicaliën voor de petrochemische industrie in Thailand evenals in de rest van de wereld, onder de loep.

Ontspanning

Tijdens de IChO was veel tijd ingeruimd voor kunst en cultuur. De leerlingen gingen naar Sanam Chan Palace in Nakhon Pathom, Pluk Rak Farm, koning Rama II Memorial Park en Pra Pathom Chedi, de hoogste stoepa in de wereld. Ze kregen een rondleiding in het oude centrum van Bangkok en ze bezochten het Koninklijk Paleis en één van de karakteristieke drijvende markten. Ook bezochten de leerlingen naar Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand met een overdaad aan historische tempels, ruïnes en Boedhabeelden. Ook was er volop gelegenheid om internationale contacten te leggen en nieuwe vrienden te maken.

IChO 2018

In 2018 wordt de 50e IChO gehouden in Slowakije (Bratislava) en Tsjechië (Praag). Voor het eerst in de geschiedenis in twee landen, omdat het dan 50 jaar geleden is dat de IChO gestart is in Tsjechoslowakije wat toen nog één land was.

Over de scheikundeolympiade

De nationale scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, ASML, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, het Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven, de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.