HortusFestival 2017: Kroonjuwelen

HAREN - Van 19 juli t/m 27 augustus kunt u kiezen uit 32 zomerconcerten in de prachtige oranjerieën en palmenkassen van Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, Hortus Botanicus Haren en dit jaar voor eerst ook in het Belmonte Arboretum in Wageningen. 

De veertiende editie van Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek heeft als thema Kroonjuwelen. Het HortusEnsemble speelt hoogtepunten uit de geschiedenis van het Hortus Festival maar er zijn ook fonkelnieuwe voorstellingen, waaronder een kameropera van componist Robin de Raaff over het leven van de roemruchte familie Érard, gebaseerd op recent gevonden brieven.

Kameropera

De kameropera La vie et mort d’Érard van Robin de Raaff is gebaseerd op het leven van de gerenommeerde familie Érard, instrumentenbouwers uit de negentiende eeuw. De opera begint op het moment dat Camille Érard door het overlijden van haar man plotseling het familiebedrijf alleen moet runnen. De opera schetst een zoektocht van een bijzondere vrouw in de dynamische negentiende eeuw. Uniek is de vondst van een verzameling van tweehonderd brieven van de familie Érard, die als inspiratiebron hebben gediend voor deze opera. De brieven werden pas vorig jaar ontdekt. Sopraan Rianne Wilbers zingt de rol van Camille Érard. Zij wordt begeleid door het DoelenEnsemble.

Le piano Carré

Pianist Maarten van Veen speelt Le piano Carré. Enkele jaren geleden vond hij op eBay een Érard tafelpiano. De Franse verkoper wilde er afstand van doen als hij er een kleine IKEA-tafel voor in de plaats kreeg. Daar hoefde Maarten niet lang over na te denken en hij liet het instrument naar Nederland komen. Na een grondige restauratie verkeert de tafelpiano nu in topconditie en maakt het instrument zijn concertdebuut op het Hortus Festival. Maarten van Veen: “Ik ga muziek maken, dat bovenal, maar ook verhalen vertellen over componisten als Mozart en Haydn.”

Kroonjuwelen

Met het thema Kroonjuwelen sluit het festival naadloos aan op het Jaar van de Botanische Tuinen. In 25 tuinen verspreid over heel Nederland opent dit voorjaar de gelijknamige tentoonstelling Kroonjuwelen. Alle ‘horti’ presenteren de meest spectaculaire en overweldigende bomen en planten uit hun collectie, met ook aandacht voor bedreigde en vergeten soorten.

Opening Hortusfestival Hortus Haren

Mezzosopraan Elsbeth Gerritsen en pianist Riko Fukuda openen zondag 23 juli in de Hortus Botanicus in Haren de veertiende editie van het Hortus Festival. In hun liedrecital De Roos brengen zij een eerbetoon aan de koningin der bloemen. De symboliek en schoonheid van de roos inspireerden talrijke componisten tot het schrijven van prachtige stukken. Tijdens dit concert hoort u de allermooiste werken ooit geschreven, waaronder La Tombe et la Rose van Liszt en Die Rose van Schubert. De Roos | Elsbeth Gerritsen - mezzosopraan, Riko Fukuda - Érard-vleugel Zondag 23 juli 2017 om 14.15 uur Hortus Botanicus, Kerklaan 34, Haren Kijk voor het complete programma op de website. Tickets & Info: www.hortusfestival.nl