Eindmusical groep 8b CBS de Borg

HAREN - De redactie ontving een ingezonden verhaal van Christine Weston uit Haren. Op Facebook zag Christine de hele week leuke foto’s voorbij komen van allerlei scholen van de musical van de achste groepers. Ook Christine mocht eindelijk vrijdagavond 14 juli naar de musical van haar jongste dochter Sarah-Marie die in groep 8b van CBS de Borg zit. De musical was al die tijd angstvallig voor alle ouders geheim gehouden. Zodat zij geen flauw idee hadden van het onderwerp en de rollen van hun kinderen.

Musical 'Niet te filmen'

Samen met Sarah-Marie’s zus, de vriend van haar zus, opa, oma, oom en tante keken deze trotse en verbaasde ouders naar een professioneel stuk van een enorm goed samenwerkende klas deze avond. Bij de deur werden we de kaartjes door het bioscoop personeel gecontroleerd. Onze eigen dochter die Klaartje de kaartjesverkoopster speelde en popcornverkoper Polle (klasgenoot Sam) waren dat personeel. Dus hun rol begon al voor we binnen waren. Ze zagen er super uit! Er was veel publiek en heel professioneel werd het stuk gefilmd vanuit meerdere hoeken.

De musical

Tijdens de hele 2,5 uur durende musical kon je in het publiek een speld horen vallen (behalve op die momenten dat iedereen moest lachen om een van de (woord)grappen. Bioscoop Appelstroop werd met een faillissement bedreigd. De eigenaren (Roel en Lisa) bedachten samen met het personeel een plan. Er zou een filmfestival gehouden worden, waarbij prijzen (gouden appels) te winnen waren. Een bekende regisseur: Stephan Speeldal (Maurits) wilde in het provinciaalse bioscoopzaaltje wel zijn nieuwe film in premiere laten gaan. En Polle bedacht een nieuw recept voor overheerlijke popcorn die bij een ieder enorm in de smaak zou vallen. Bij kaartjesverkoper Klaartje zou vooral Fred Pit in de smaak vallen, zij kon zich niet meer concentreren op haar werk in het vooruitzicht van Fred Pit in levende lijve te mogen aanschouwen. De pers kwam erbij (we zagen zelfs een journalist van het Harener Weekblad op het toneel, Pedro in de persoon van Niels) en er werden plannen gesmeed. Helaas niet alleen door bekende acteurs, maar ook door coole gangsters (Jarno en Hugo), die wel trek hadden in een gouden appeltje. Toen de grote dag van het festival aanbrak werd iedereen professioneel aangekondigd door Jantal Sjanzen (Kim). Het feest was natuurlijk niet compleet zonder de rode loper, die ook aan kwam lopen (Noor). Tony Alton (Rubin) kwam aan met zijn twee bodyguards,  Jane Blond (Sanne) die echt blond was, Franka Vonk (Nina) met een slang om haar nek en vele galagasten waaronder de rijmende tweeling Henny en Lenny (Hanne en Amber) en natuurlijk Stephan Speeldam. De gangsters kwamen ook, zij het vermomd (als Fred Pit en bodyguard).  Toen deze gangster, vermomd als Fred Pit, de bloemen die Klaartje aan haar zo dierbare Fred Pit wilde overhandigen niet aan wilde nemen was ze in tranen.

Nog een ramp

En daarna gebeurden er nog een ramp. Het blik van de opgestuurde film ’8 jaren vlogen voorbij’ Bleek leeg. Stephan belde zijn dochter (Ruby Speeldam alias Manou) die de film moest vinden die waarschijnlijk in studio 5 lag en moest brengen naar bioscoop Appelstroop. Zij ging samen met haar studiovriend Ruben (Jacob) op zoek. Altijd weer die rotklusjes, eigenlijk wilden ze zelf wel eens een film maken!

Op zoek naar de film in de studio’s

In studio 5 bleek een Western film aan de gang onder leiding van regisseur Oerlewaps (Jurgen). Een groep acteurs danste en swingde en schoot erop los. De film bleek er jammer genoeg niet te liggen. Niet te filmen zei Ruby , maar het bleek wel te filmen, want Ruben had het gefilmd. In studio 7 dan? Daar was een film van Koningin Elisa (Baukje) en Harry Snotter (Dennis in een dubbelrol) aan de gang. Ook een muzikale film, waarbij paraplu’s nodig waren, want elke keer dat er geniest werd kwam de regen in bakken naar beneden. Gelukkig had Ruby wat tegen de verkoudheid, maar de film bleek zich ook niet in deze studio te bevinden. Het bleek weer wel te filmen, Ruben had alles opgenomen op zijn mobiele telefoon. In de bioscoop was ondertussen de echte Fred Pit gearriveerd, waren Klaartjes bloemen door hem wel aangenomen, maar bleek Klaartje toch meer te vallen voor Polle en had Jane Blond de gangsters ontmaskerd. Maar de film was er nog niet. In studio 8 werd een stomme slapstick film opgenomen. Met een boef (Steijn), een politieagent (Milan) en een bananenschil. Ruby kwam in de scene en vond uiteindelijk de filmrol in de zak van de boef. Ondertussen duurde het wachten op de film in bioscoop Appelstroop lang. Terwijl het publiek erg ongeduldig werd en zelfs tante van de catering (Annelin) de gemoederen niet tot rust kon brengen. Ze zagen met de film in de hand in deze studio de nooit te verschijnen science fiction film (omdat het allemaal echt bleek en geen film) ‘ Terug naar Gnork’ (met Anastasia en Mohammed)  die echter een speciale machine nodig hadden om terug naar Gnork te komen, namelijk – een film. Oeps, de film was kwijt. Het bleek wel weer te filmen…

Einde

Zonder de film ‘8 jaren vlogen voorbij’ gingen ze op weg naar de provincie om in de bioscoop dan maar de, inderhaast door Ruben gemonteerde, met de mobiele telefoon gemaakte film te vertonen. En dat werd een hit! Vader Stephan Speeldal had na het zien van de film vertrouwen in de jongelingen en ze kregen een baan aangeboden. Ze wonnen ook meteen een gouden appel. De gangster, die zijn rol als Fred Pit zo goed vertolkt had kreeg een gouden appel voor de beste acteur en kreeg meteen ook een contract van Stephan Speeldam. Eind goed, al goed! Als afsluiting zong heel groep 8b het traditionele afscheidslied: ‘ Volgend jaar zijn we allemaal verdwenen’ en in het publiek hield niet iedereen het droog. Een staande ovatie en mooie woorden van de ontroerde Gerdien Wassenaar (adjunct directeur) volgden. Bloemen en bedankjes voor zowel juf Daphne, als de mannen van het licht en geluid (Aldert Vrij en Stijn Bor) die elk jaar op de Borg komen helpen met de musical. De ouderraad had tot slot voor elke ster in de musical ook nog een rode roos met een lief kaartje. Chapeau voor alle acteurs, actrices en iedereen achter de schermen, wat een prachtige samenwerking! Christine Weston