Zwembad Scharlakenhof hoogste opbrengst Oranje Fonds Collecte

Haren - Groningen had zich dit jaar bijna de gulste provincie van ons land mogen noemen. Tijdens de landelijke Oranje Fonds Collecte die van 6 t/m 10 juni gehouden werd, gaven Groningers per bereikte voordeur gemiddeld 0,24 euro aan de collectant. Daarmee staat de provincie op een gedeelde tweede plaats met Zeeland. Alleen de Friezen gaven guller: gemiddeld 0,26 euro per bereikte voordeur. In totaal leverde de collecte dit jaar 647.911,97 euro op. 31.421,09 euro werd ingezameld in Groningen.

Stichting exploitatie Zwembad Scharlakenhof
Stichting exploitatie Zwembad Scharlakenhof uit Haren had de hoogste opbrengst van alle deelnemende organisaties in de provincie Groningen. Zij haalden 1.539,19 euro op om goederen voor het zwembad aan te kunnen schaffen. Stichting Ruilvoet uit het Gelderse Lent heeft dit jaar van alle deelnemende organisaties het meest ingezameld. De collectanten haalden maar liefst 2.444,25 euro op. De organisaties leverden het opgehaalde collectegeld in bij RegioBank, die zorgden voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.
Schiermonnikoog
Friesland levert ook de meest vrijgevige gemeente. Op Schiermonnikoog gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 2,04 euro. Dat op het Waddeneiland gulle mensen wonen was al bekend, want ook vorig jaar bleek dit de meest vrijgevige gemeente te zijn. Na Schiermonnikoog zijn de inwoners van de gemeente Heumen het gulst. Zij gaven gemiddeld 1,23 euro aan de collectant.
Enthousiasme
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “Ik ben ontzettend trots op alle collectanten die zich vol enthousiasme, door weer en wind, hebben ingezet. Duizenden mensen zijn de straat op gegaan om ons land een stukje socialer te maken. Zij maken het verschil. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor de organisaties waar zij zich belangeloos voor inzetten. Op naar de collecteweek van 2018!”
Collecte
Het was de derde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het transport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt initiatieven die Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk socialer maken. Het afgelopen jaar ondersteunde het met  zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.