Barokmuziek in Museum Vosbergen

EELDE - In Museum Vosbergen in Eelde treedt op vrijdag 21 juli 2017 het ensemble Mnemusik op met werken van bekende en onbekende barokcomponisten.

In dit concert bestaat het gezelschap uit de sopraan Rhaissa Cerqueira, en Daniel de Morais die de theorbe bespeelt, een van oorsprong Italiaans instrument uit de luitfamilie. Het ensemble is genoemd naar Mnémosyne, moeder van de musen in de Griekse mythologie.

Ensemble Mnemusik

Het barokensemble Mnemusik werd in 2010 in Zwitserland opgericht rond deze twee Braziliaanse musici. Het ensemble duikt regelmatig de archieven in om werken op te diepen van "vergeten componisten" die een belangrijke invloed op de barokgeschiedenis hebben gehad maar desalniettemin nog maar weinig uitgevoerd worden. Met het programma "Ferita de Amore - Cantate italiane a voce sola", met als thema de onmogelijke liefde, neemt het ensemble u mee naar het 17e-eeuwse Italië. Met name de werken van de gepassioneerde Giovanni Felice Sances (omstreeks 1600 - 1679) en de meer verfijnde Barbara Strozzi (1619-1677) staan daarbij centraal. Deze componisten schreven allebei in het tot dan toe nog weinig gedefinieerde genre de Cantata. Hun oeuvres hebben dit genre duidelijker omlijnd, hoewel er nog steeds een grote verscheidenheid binnen het genre herkenbaar was. Daarnaast zullen er ook werken van componisten Giralomo Kapsberger (1580-1651), Giralomo Frescobaldi (1583-1643) en Tarquinio Merula (1595-1665) ten gehore worden gebracht.

Even voorstellen

Rhaissa Cerqueira (geb. 1989) studeerde in Minas Gerais (Brazilië) en aan het Conservatorium van Genève. Met haar vertolkingen van werken uit de Renaissance en de barok is zij voornamelijk te horen in Frankrijk en Zwitserland. Daniel de Morais had in Brazilië al een lange carrière als klassiek gitarist achter de rug, toen hij zich ging toeleggen op de luit en de theorbe aan het Conservatorium van Genève. Hij studeerde barok- en middeleeuwse muziek bij Jonathan Rubin en François Biggi en treedt als solist en als continuïst regelmatig op met ensembles in Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Latijns-Amerika. Dit concert is het eerste optreden van het Ensemble Mnemusik in Nederland. Voor meer informatie over ensemble Mnemusik  zie: www.mnemusik.com 21 juli concert ensemble Mnemusik Start concert 20:15 uur Toegang € 15,-, inclusief consumptie. Bespreken wordt aangeraden. Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35 Eelde, tel.050-3081291 info@museumvosbergen.nl