Michael Reynolds. An Englishman Abroad  

EELDE - Museum De Buitenplaats presenteert een solotentoonstelling met werk van de Engelse kunstenaar Michael Reynolds. Sinds de opening in 1996 is het museum een van de gerenommeerde musea in Nederland op het gebied van figuratieve kunst. De collectie omvat een groot aantal werken waaronder schilderijen van Matthijs Röling, Wout Muller, Pieter Pander, Clara Mastenbroek, Diederik Kraaijpoel en Michael Reynolds.

Over Michael Reynolds

Michael Reynolds was een schilder die zowel landschappen als mensen zeer scherp in beeld kon brengen. Met zijn schilderijen streefde hij ernaar de zichtbare en tastbare wereld in kaart te brengen. Begin jaren negentig was Reynolds inmiddels een gevestigd kunstenaar. Reynolds’ werk kenmerkt zich door een licht handschrift en mooi kleurenpalet in een figuratieve beeldtaal, waarin veel aandacht is voor stofuitdrukking en gevoel. Reynolds schilderde het liefst landschappen, stillevens, portretten en interieurs. Soms komen al deze genres samen in één schilderij. Tijdens zijn leven won Michael Reynolds verschillende prijzen, waaronder de hoofdprijs van de Sunday Times ‘Landscape into Art’ wedstrijd in 1977 en de Ondaatje Prize for Portraiture voor het werk Madame Ghetz in 2003 dat werd tentoongesteld in de National Portrait Gallery te Londen. Sinds de Ondaatje Prize werd Reynolds gerekend tot een van de belangrijkste portretschilders van Engeland. Naast het schilderen schreef hij verhalen en gedichten. Na de dood van Michael Reynolds in 2008 kreeg Museum De Buitenplaats een omvangrijke nalatenschap geschonken door de Fillip Foundation. Het was de wens van Reynolds om zijn werk te presenteren aan een breed publiek en zijn oeuvre te verdelen over de landen waar hij het liefst verbleef. De Fillip Foundation voerde de laatste wens uit en schonk het oeuvre aan collecties in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland.

Michael Reynolds. An Englishman Abroad

De tentoonstelling Michael Reynolds. An Englishman Abroad  is te bezichtigen van 7 juli t/m 24 september 2017. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie in het Nederlands en in het Engels. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo en Stichting Beringer Hazewinkel.