Bijenweelde Haren| Henk van der Zijden

Haren - Help, het zoemt hier!

In Haren zijn al diverse meldingen van zwermen geweest en zowel Johan Ebbers als Hugo van Rossem zijn ingeschakeld om deze te scheppen. Ongetwijfeld zijn ook andere imkers in Haren hiermee aan de slag geweest. Hoeveel imkers er daadwerkelijk in Haren actief zijn is niet bekend. Er geldt namelijk geen registratieplicht en er is ook geen verplichting lid te zijn van een beroepsvereniging als de Nederlandse bijenhoudersvereniging (NBV). Ik schat dat er tussen 20 tot 30 imkers actief zijn in Haren. Leuk is om te zien dat het aantal jonge imkers groeiende is. Om een start te maken met imkeren is het handig en verstandig om de basiscursus van de NBV te volgen. Deze start elk jaar in het najaar met veel theorie en eindigt in de nazomer met de praktijk en een examen. Zo leer je gedurende de hele levenscyclus van een volk wat er allemaal komt kijken bij het houden van bijen. Imkers zijn nog steeds nodig om de honingbij te verzorgen.

Voor een bijenvolk is het noodzakelijk dat zij een droog onderdak vindt met voldoende ruimte, zodat de raat uitgebouwd kan worden waarin de nectar en het stuifmeel worden opgeslagen en waarin het broed zich goed kan ontwikkelen. Dit soort ruimtes is maar zeer beperkt in ons drukbevolkte kikkerlandje beschikbaar en als een afgezwermd volk een nieuwe plek heeft gevonden vinden wij mensen dat vaak eng. Een volk op zolder in de nok van je huis of in de schoorsteen wordt vaak vernietigd. Maar ook een volk in een holle boomstam in een drukke straat wordt niet getolereerd. Helaas is het voor een ingeschakelde imker vrijwel onmogelijk om de koningin te vinden op zo'n plek en zit er bijna niets anders op dan het volk te vernietigen. Strikt genomen is dit absoluut niet nodig omdat bijen geen bedreiging vormen voor de mens. Het zijn tenslotte geen vleeseters en als ze hun laatste verdedigingsmiddel, de angel, gebruiken betekent het een zekere dood voor de bij, terwijl de mens er met een bultje vanaf komt. Bijen zullen daarom pas gaan aanvallen als zij ernstig bedreigd worden. Pas dan is er een risico voor de mens. Meer dan vijftig steken kan verkeerd aflopen en voor sommige mensen die allergisch zijn voor bijensteken ligt dat veel lager. Mocht je een keer meemaken dat er iemand wordt gestoken. Blijf vooral rustig, verwijder de angel zo snel mogelijk met je nagel en volg de reacties van de ander op de bijensteek. Raakt de persoon volledig van de wereld bel dan 112. Het is dan zaak dat er zo snel mogelijk medische hulp wordt geboden.

Wil je meer weten over de wondere wereld van de bijen kom dan naar één van de vele bijenstallen die in het weekend van 8 en 9 juli open staan voor het publiek. Zo zal ook de bijenstal in de Hortus beide dagen bemenst worden van ongeveer 10:00 tot 16:00 uur. Daar is onlangs de nieuwe bezoekersruimte in gebruik genomen. Een mooie ruimte waar veel informatie over bijen en bijenhouden te vinden is. Leuk om een bezoek aan de stal tijdens de open imkerijdagen te combineren met de prachtige Hortus, één van de mooiste pareltjes van Haren.