Boek over voormalige bakkerij in Glimmen

GLIMMEN - Henk Bakker, de jongste zoon van de voormalige bakker in Glimmen, heeft een boek geschreven over het bedrijf van zijn vader Klaas Bakker: "bakker Bakker in Glimmen - een geschiedenis van het bakkersbedrijf bakker Bakker in Glimmen 1940-1968)."

Over het boek

Het boek beschrijft in romanvorm de geschiedenis van een gereformeerd middenstandsgezin in Glimmen. Henk Bakker: “Het verbaasde tijdens het voorbereiden en schrijven van het boek me steeds meer hoe de godsdienst een rol speelde. In veel gevallen werd er alleen brood gekocht bij geloofsgenoten. Ook ben ik mijn vader nog meer gaan bewonderen. Wat een lef, wat een avonturier, hij was al op de fiets door half Europa geweest (dertiger jaren!) en kocht, na een studie op de kweekschool, een bakkerij in de crisisjaren. Ik weet, omdat ik zelf een bedrijf heb, hoe het is om te starten en een bedrijf te hebben."

Een stukje geschiedenis

Klaas Bakker was van 1940 tot aan 1961 een warme bakker; eerst bakken, dan bezorgen. En vanaf 1961 koude bakker; alleen nog bezorgen. Trouwen, eigen bakkerij en een gezin; dat werd de planning eind dertiger jaren. Een paar weken voor het uitbreken van de oorlog kocht hij samen met zijn vrouw Jannie van Bergen, de bakkerij aan de Rijksstraatweg 66, naast installatiebedrijf Smid en tegenover de voormalige melkfabriek. Samen met concurrent/collega bakker Ebels voorzag hij, kort gezegd, Glimmen en wijde omstreken de inwoners van brood, koek en banket. De oorlogstijd was niet makkelijk, na de oorlog ging het prima, maar het was hard werken als bakker en dat gold voor velen die tijd. Anders werd er te weinig verdiend. Ongeveer 80 uur per week was normaal, standaard. Met de opkomst van supermarkten die ook toestemming kregen om brood te verkopen, ging het slechter met de zelfstandige arme bakkers. Bakker Bakker, na zoeken naar een baan in loondienst, besloot uiteindelijk van warme bakker koude bakker te worden. Toen de middenstand de kans kreeg de zaak te sluiten (saneren) en een uitkering kon krijgen, is hij gestopt en de bakkerij opgedoekt. In 1972 is het prachtige woonhuis met bakkerij afgebroken door J.K. Groenveld.

Van alles over bakken

In het boek staat ook van alles over bakken, krentenschieten, venten, broodprijzen, bakkersvogeltjes, asbrood, kinderarbeid, enz. “Heel boeiend om zo’n boek te schrijven. Leuk proces. Ik verdiepte mij in de historie van Glimmen en het reilen en zeilen van een godsdienstig gezin in de veertiger, vijftiger, zestiger jaren, haalde herinneringen op, hoorde verhalen van anderen en kreeg veel hulp van broer en zussen. Ook heb ik het archief van Klaas Bakker, die gelukkig veel bewaard had, onderzocht,” zegt Henk Bakker. Achterin het boek zijn veel interessante kopieën van archiefstukken en oude historische foto’s terug te vinden. Het boek is te koop tegen kostprijs van 19 euro, 120 pagina’s, harde kaft. Bestellen kan via hb@henkbakker.nl. Binnenkort wordt een exemplaar aan Old Go gegeven voor hun archief.