Spannende roman over Harens klooster

HAREN -   Zou het Vaticaan ooit kloosterbezit kunnen terugeisen van de Staat? Onder andere die vraag staat centraal in de debuutroman "Verborgen erfenis van  klooster Yesse" van journalist Hein Bloemink uit Haren. De spannende roman over het Harens klooster Yesse wordt 30 juni gepresenteerd op het terrein van klooster Yesse.

Op 1 juli a.s. verschijnt bij Uitgeverij Elikser in Leeuwarden “Verborgen erfenis van klooster Yesse - (meedogenloze jacht op miljoenen)”. In de misdaadthriller komen twee thema’s aan de orde. Enerzijds een misdadige jacht op geld van het klooster Yesse (1215-1594) waar de Italiaanse maffia zich zelfs mee gaat bemoeien, anderzijds de pijnlijke geschiedenis van de reformatie (beeldenstorm) in 1594. In dit boek trekt het Vaticaan ruim vierhonderd jaar later namelijk in de rechtszaal ten strijde om kloosterbezittingen die tijdens de reformatie door Provinciale Staten werden ingepikt alsnog met de Staat ‘af te rekenen’. Het verhaal begint met een vrijdenkende non (1589) die het Harense klooster leeg rooft om goede werken te kunnen verrichten en eindigt met een confrontatie in 2016 tussen maffia, advocaten en veiligheidsdienst AIVD. Het hele verhaal is fictie met een kern van waarheid.
 
Presentatie
Op vrijdag 30 juni om 19.30-20.30 uur wordt het boek in stijl gepresenteerd op de plaats waar het klooster Yesse van 1215-1594  stond. Bodemvondsten en de historie van het klooster worden daarbij toegelicht, maar ook het verhaal van deze roman. Belangstellenden worden verzocht zich vooraf aan te melden via martinekamphorst@elikser.nl zodat bij slecht weer kan worden doorgegeven wat de alternatieve locatie van de presentatie zal zijn. Het boek is vanaf 1 juli verkrijgbaar in de reguliere boekhandel voor 18,50 euro.
Over de auteur:
Hein Bloemink (1961) is sinds 1995 uitgever/redacteur van Haren de Krant (www.harendekrant.nl). Uitgeverij Elikser zag direct iets in deze roman door de mix van fictie en werkelijkheid en vooral door de intrigerende combinatie van 'Vaticaan, reformatie, maffia, misdaad' dat de lezer waarschijnlijk zal al snel zal meeslepen. In het boek is een nawoord opgenomen met informatie over de geschiedenis van het klooster Yesse.
Locatie presentatie: 30 juni 19.30-20.30 uur, Bezoekerscentrum Klooster Yesse, Essen 7, Essen bij Haren