Een magische plek

HAREN - Frans Reinhart (72) heeft een oerwoud van 500 m2 geschapen waarin de planten in hun natuurlijk omgeving te zien zijn. 50 jaar geleden kweekte Frans zijn eerste orchidee. Maar Reinhart Orchideeën in Haren was er niet van de een op de andere dag.

Frans werkte 31 jaar lang in de tabak bij Theodorus Niemeyer in de stad, maar hij heeft altijd al groene vingers gehad. Hij volgde zijn passie en deed de opleiding voor bloemist in de avonduren. Hij kocht zijn eerste bloemen- en orchideeënwinkel in Tolbert. Daarna vertrok hij met zijn nieuwe liefde Wilma naar Stedum en begon een kleine kas van 3 bij zes meter. Toen dat toch echt te klein werd kwam Frans met Wilma naar Haren en bouwde hij verder aan zijn droom op de huidige locatie aan het Westerveen. Frans begon met anthuriums en orchideeën. Na 20 jaar is hij gestopt met de anthuriums, en richtte Frans zich steeds meer op de orchideeën, de nichemarkt, waar een goede voorlichting het verschil maakt. “Tegenwoordig is het steeds meer een eenheidsworst, een massagebeuren. Orchideeën worden gemanipuleerd, ingespoten met groeihormoon en/of kleurhormoon. Je krijgt een ‘ploforchidee’. Daar doen wij niet aan mee”, zegt Frans. Er zijn steeds minder kwekers die meerdere soorten orchideeën kweken..

Fascinatie

Frans is gefascineerd door orchideeën. “Ik ben trots op de vele variaties, er zijn zoveel verschillende soorten orchideeën. Om na 15 jaar kweken sommige soorten in de bloei te krijgen is heel bijzonder”, zegt Frans. De Venusschoen is echt Frans zijn trots, zijn allereerste orchidee. In 1998 is de grote kas gebouwd, in 1999 was de kas klaar. 1 april 2000 ging Frans met pensioen. Hierdoor heeft hij alle tijd om zich aan zijn levenswerk te wijten. Om 06:00 op de veiling staan, in de middag naar het Westen, Frans vindt het prachtig. “Druk? Nee hoor!”. Vijf jaar geleden kwam Wilma er ook fulltime in. Ondertussen beschikt ze over veel kennis, maar de Latijnse namen laat ze toch liever aan Frans over.

Een Sprookje

De binnentuin is net een sprookje, een stukje paradijs in Haren. Vele soorten orchideeën zijn er te bewonderen in alle bloeistadia. Het is er vochtig warm, het ideale klimaat voor de orchideeën. Over het slingerende paadje staat je na elke bocht weer een bijzondere verrassing te wachten. Er is altijd wel wat bloeiends te zien. Uit het oerwoud gekomen wandel je naar de buitentuin waar je naast diverse planten, bomen en struiken, winterharde tuinorchideeën zult zien. Er wordt momenteel een prachtige vijver aangelegd met zitjes, vlakbij het uilenverblijf. De uilen hebben jonkies.

Zelf ervaren

Reinhart Orchideeën houdt 1ste en 2de Pinksterdag, 4 en 5 juni, Open Huis. Er zijn verschillende soorten planten te zien, waaronder natuurlijk orchideeën en ook diverse buiten-orchideeën. Speciale aandacht is er deze keer voor deze buiten-orchidee. Er zijn namelijk hele mooie orchideeën die winterhard zijn. Er wordt voorlichting gegeven over de verschillende soorten. Frans: “Iedereen denkt dat een orchidee een Phalaenopsis is, maar er zijn zoveel meer soorten en vormen!” Er zijn ook extra activiteiten, zoals Kunst in de Kas. Ook is Koi- en Vijvercentrum Nederland aanwezig. Reinhart Orchideeën heeft net zijn grote tentoonstelling achter de rug (12 t/m 14 mei), maar de planten zijn natuurlijk nog lang niet uitgebloeid. Dus een mooie gelegenheid voor iedereen om nog te komen kijken en te ruiken aan de kokosorchidee! Het open huis tijdens de Pinksterdagen is van 10:00 tot 17:00 uur. Voor meer informatie zie de Facebookpagina van Reinhart Orchideeën of www.reinhartorchideeen.nl. Reinhart Orchideeën aan het Westerveen 16 (Harenermolen) in Haren zijn soms moeilijk te vinden, maar tussen Haren en Glimmen moet men de Viaductweg inslaan en dan de eerste weg links nemen. Op de fiets vanuit Haren kan je binnendoor langs het spoor, langs de Geertsemaweg.